Erdogan přirovnal bombardování Pásma Gazy po útoku Hamásu k masakru

Izraelská blokáda a bombardování Pásma Gazy po útoku palestinské teroristické skupiny Hamás je nepřiměřenou reakcí rovnající se „masakru“. Podle agentur to dnes uvedl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který zároveň odsoudil útoky proti izraelským civilistům a zopakoval nabídku Ankary na zprostředkování příměří.

Teroristé z Hamásu zahájili v sobotu z Pásma Gazy překvapivý pozemní útok na izraelské území, který si vyžádal životy nejméně 1200 Izraelců. Při odvetných leteckých útocích izraelské armády na Pásmo Gazy zahynulo nejméně 1100 Palestinců a více než 5000 jich bylo zraněno.

Izrael by se podle Erdogana měl v Pásmu Gazy chovat jako stát a ctít pravidla války. „Neměl by zapomínat, že bude-li jednat jako organizace, a ne jako stát, tak za ni bude i považován,“ řekl Erdogan v Ankaře. Ve svých projevech turecký prezident obvykle používá slovo organizace pro označení teroristických skupin, například pro Stranu kurdských pracujících (PKK), připomněla agentura AFP.

„Jsme přesvědčeni, že válka musí mít svou etiku a že obě strany by ji měly ctít. Tato zásada je bohužel v Izraeli a Gaze vážně porušována,“ uvedl Erdogan. U té příležitosti odsoudil jak „vraždění civilistů na izraelském území“, tak „nevybíravý masakr nevinných lidí v Gaze“.

Podle tureckého prezidenta se izraelská armáda dopouští v Pásmu Gazy úmyslných útoků na civilní obyvatelstvo a blokuje přísun humanitární pomoci, což je v rozporu s lidskými právy. Erdoganova kancelář podle agentury Reuters dnes také uvedla, že Turecko zahájilo práce na tom, aby se civilistům zasaženým izraelsko-palestinským konfliktem dostalo humanitární pomoci.

Kritika Izraele a jeho armády přichází od Erdogana den poté, co v telefonátech s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem a ruským prezidentem Vladimirem Putinem nabídl, že by se Turecko mohlo stát prostředníkem v konfliktu mezi Izraelem a Palestinci.

  Protestující ve Francii po smrti mladíka v několika městech opět zapalovali auta

Turecko v uplynulých letech podporovalo Palestince a na svém území hostilo i členy palestinského hnutí Hamás, píše Reuters. V posledních době se však Erdogan snažil zlepšit i vztahy s Izraelem.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com