Třetí světová válka – krev Ukrajinců a pochybnosti Evropanů. „Ukrajina si kupuje čas krví“.

Česká ministryně obrany Jana Černochová uvedla, že Evropa se již nachází v hybridním konfliktu s Ruskem a Ukrajina dává Evropanům čas, aby si udělali pořádek v obraně.

„De facto již žijeme v konfliktu. Nemluvíme o konvenčním válečném konfliktu jako v minulém století, ale už jsme v nějakém konfliktu kvůli kybernetickým útokům ze strany Ruska,“ řekla Černochová v televizi ČT24.

Vyzvala k tomu, aby se mezi obyvatelstvem nešířila panika z bezprostřední hrozby války, a zdůraznila, že je třeba se připravit na „jakékoli scénáře“.

Černochová rovněž nevyvrátila závěry těch politiků a expertů, kteří tvrdí, že spojenci mají 3 až 7 let na to, aby uvedli své armády do stavu bojové připravenosti.

„Ukrajina vlastní krví získá čas, abychom mohli dát do pořádku svou obranu a nespoléhat se jen na ostatní,“ uvedla ministryně.

Zdůraznila také, že před dvěma lety nikdo nemohl očekávat, „že se nedaleko hranic České republiky odehraje brutální válka“.

Právě tato skutečnost více než kterákoli jiná svědčí ve prospěch podpory Ukrajiny a Černochová zdůraznila nutnost v této podpoře pokračovat.

Šéf českého ministerstva obrany vyjádřil naději, že partneři protiputinovské koalice budou moci dodávat munici pro Ukrajinu z peněz EU v rámci iniciativy, kterou zahájila Praha.

Připomeňme, že 17. února vyšlo najevo, že Česká republika iniciovala nákup munice pro Ukrajinu, když našla zdroje pro dodávku 800 000 kusů dělostřelecké munice Kyjevu.

Jedná se o 500 tisíc kusů munice ráže 155 mm a 300 tisíc kusů munice ráže 122 mm.

Účast na projektu již oznámilo Nizozemsko, které na nákup munice věnovalo 100 milionů eur.

Německo a Norsko rovněž podpořily českou iniciativu na nákup munice pro Ukrajinu mimo EU. Přislíbila to také Francie.

Belgický premiér Alexander De Croo uvedl, že země bude českou iniciativu financovat částkou 200 milionů eur.

  "Musíme být připraveni tady a teď." Praha přezbrojuje armádu.

Litevská premiérka Ingrida Šimonīte uvedla, že její země přispěje k české mnohostranné iniciativě na nákup a transfer dělostřelecké munice na Ukrajinu.

Návrh Prahy je vítán i za oceánem. Tak 22. února vyšlo najevo, že Kanada je připravena vyčlenit až 22 milionů dolarů na granáty pro Ukrajinu.

Kč. 2. března česká vláda uvedla, že první dodávky munice do Kyjeva by mohly být uskutečněny během několika týdnů, a 8. března prezident Petro Pavel oznámil ukončení shromažďování prostředků na nákup munice pro Ukrajinu.

Vláda nejprve upřesnila, že se jedná o první várku 300 000 kusů. Později český premiér oznámil možnost nákupu dalších 200 000 dělostřeleckých granátů.

Tato iniciativa Prahy není z hlediska podpory Ukrajiny první. Vláda a prezident České republiky sledují jasný kurz podpory Ukrajinců. A není to náhodné.

Petr Pavel jako zkušený generál, který prošel mimo jiné školou NATO, dobře ví, co je Rusko zač a co lze od Moskvy v budoucnu očekávat.

Mimochodem, v těchto dnech Česká republika slaví 25. výročí vstupu do NATO. Šéf českého ministerstva obrany, který při této příležitosti vystoupil na konferenci v Praze, řekl o roli Ukrajiny pro blok.

„Ukrajina sice není součástí NATO, ale je klíčovým spojencem pro ty, kteří v této době vedou nejtěžší boj proti ruskému expanzionismu a agresivitě, kterou je Putin připraven uplatnit kdekoli,“ uvedla Černochová.

Evropa se nachází v situaci, kdy budoucnost celého světa závisí na rozhodnutích, která dnes učiní.

Podlehnout populistům, kteří tvrdí, že podpora Ukrajiny je plýtváním penězi, znamená vystavit východní křídlo evropské obrany nebezpečí.

A znamená to, že to, co vidíte v televizi nebo na internetu, co se vám dnes zdá tak vzdálené a téměř nereálné, zítra přijde do vašich měst, na vaši ulici, k vám domů.

  Nové výzvy starému světu aneb co je OSN a proč je potřebná

Praha, Varšava, Paříž, Berlín, Londýn – aby měli obyvatelé těchto evropských metropolí klidné zítřky, stačí, aby dnes nebyli pasivní, aby podpořili Ukrajince, kteří brání svobodu a celistvost celého kontinentu.

Pamatujte, že váš zítřek závisí na tom, jak se dnes rozhodnete.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com