Unijní ministři se shodli na sankcích vůči radikálním židovským osadníkům

Unijní ministři zahraničí dosáhli politické shody ohledně sankcí vůči radikálním židovským osadníkům, kteří útočí na okupovaném Západním břehu Jordánu na Palestince. Po jednání v Bruselu to uvedl šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Další sankce by měly být vyhlášeny i proti členům palestinské teroristické organizace Hamás.

„Politickou shodu máme,“ řekl novinářům Borrell. O sankcích se ale bude nyní jednat na pracovní úrovni a teprve poté budou moci být definitivně odsouhlaseny a uvedeny do praxe. Postihy proti radikálním židovským osadníkům již dříve zavedla Británie či Spojené státy.

Evropská unie vytvořila speciální sankční režim cílený na radikály z Hamásu po teroristických útocích na Izrael z loňského 7. října. V lednu pak oznámila uvalení sankcí vůči šesti osobám zapojeným do financování Hamásu, který Evropská unie stejně jako Spojené státy považuje za teroristickou organizaci. Jsou mezi nimi finančníci Hamásu se sídlem v Súdánu a Alžírsku a muži z Libanonu, kteří jsou údajně zapojeni do praní špinavých peněz a jejich převodů ve prospěch hnutí. Nyní by měla na tento seznam přibýt další jména.

České republice, ale i dalším zemím jako je Německo či Rakousko, se již od začátku nelíbilo, že by měly být sankce proti radikálním židovským osadníkům spojované do jednoho „balíku“ právě s opatřeními vůči Hamásu. Pro svůj postoj získaly tyto státy nakonec podporu a o obou opatřeních tak bude nyní rozhodováno odděleně. Svůj názor změnilo i Maďarsko, které zprvu jakékoli sankce proti radikálním židovským osadníkům odmítalo.

ČTK

  Sasko chce u hranic s ČR vytvořit bariéru proočkováním populace

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com