Lvov hlásí civilní oběti, Kyjev pozoruje začátek ofenzivy

Ostřelování ze strany ruských vojsk si dnes vyžádalo první civilní oběti v západoukrajinském Lvově, uvedly ukrajinské úřady. Ve městě, které mnozí považují za relativně bezpečné útočiště, zemřelo nejméně sedm lidí včetně jednoho dítěte. Podle Úřadu vysoké komisařky OSN pro lidská práva (OHCHR) se na Ukrajině dosud v důsledku invaze ruských vojsk před bezmála dvěma měsíci potvrdilo úmrtí více než 2000 civilistů. Rozsáhlé boje pokračují podle ukrajinských i ruských úřadů na východě Ukrajiny, kde ukrajinské ozbrojené síly pozorují začátek nové ruské ofenzivy.

Ruské rakety dopadly ve Lvově na armádou nepoužívané vojenské sklady a na autoservis. Útok poškodil mimo jiné i hotel, v němž našli útočiště Ukrajinci, kteří uprchli před boji na východě země, oznámil oblastní gubernátor Maksym Kozyckyj. Několik raket dopadlo poblíž vlakového nádraží, podle agentury Ukrinform ale nejsou hlášeny oběti z řad cestujících nebo pracovníků drah. Celkem si útok na toto západoukrajinské město vyžádal nejméně sedm zabitých a 11 zraněných.

Při ruském ostřelování Charkova na východě Ukrajiny dnes zemřeli dva lidé, uvedly místní úřady. Výbuchy hlásily zahraniční tiskové agentury z Kyjeva a okolí, jejich příčiny ale nejsou známé. O explozích způsobených raketovými údery informovaly dnes ráno také úřady v Dněpropetrovské oblasti na východě země.

Pozornost Kyjeva i Západu se v posledních týdnech obrací k východu Ukrajiny, kde Moskva chystá novou ofenzivu. Ta podle ukrajinských ozbrojených sil už začíná, silnější vojenskou aktivitu pozorují v částech Charkovské a Doněcké oblasti.

Rozsáhlé boje na východě Ukrajiny pokračovaly už v uplynulém dni, informoval s odvoláním na dnešní prohlášení ukrajinských úřadů a ruského ministerstva obrany server CNN. Ruští vojáci podle gubernátora Doněcké oblasti Pavla Kyrylenka zasáhli několik civilních cílů v Kramatorsku, pod palbou se ocitla i města a městečka v okolí Severodoněcku v Luhanské oblasti a vesnice v Doněcké oblasti. Ruské ministerstvo obrany naopak oznámilo, že jeho armáda v noci na dnešek raketami zničila 16 ukrajinských vojenských objektů na východě a jihu Ukrajiny. Mezi zasaženými cíli jsou podle Moskvy velitelská stanoviště, sklady pohonných hmot nebo munice.

  Polsko a Německo zestátní domácí aktiva ruské společnosti Gazprom

Ukrajinská armáda tvrdí, že Rusko od začátku invaze na Ukrajinu přišlo už asi o 20.600 vojáků. Moskva uvádí výrazně nižší počty. Od začátku zvláštní vojenské operace, jak Moskva nazývá vojenskou invazi na Ukrajinu, hlásí ruské vojsko mimo jiné zničení 2326 ukrajinských tanků a obrněných vozidel, 139 letadel, 483 bezpilotních letounů, a přes 1000 kusů dalšího vojenského vybavení. Ukrajinský generální štáb naopak tvrdí, že Moskva na Ukrajině dosud ztratila například 790 tanků, 2041 bojových obrněných vozidel, 167 letadel a 147 vrtulníků. Informace ani jedné z válčících stran však nelze nezávisle ověřit.

Na 40 ruských vojáků zahynulo a desítky dalších se pohřešují či utrpěly zranění, když se potopil ruský křižník Moskva, napsal nezávislý ruský list Novaja Gazeta Europe. Odvolává se přitom na matku jednoho z námořníků. Ruské úřady žádnou oběť neoznámily a tvrdí, že celá asi 500členná posádka je naživu.

Ruská státní televize dnes zveřejnila video, na němž dva Britové bojující za Ukrajinu a zadržení ruskou stranou v Mariupolu žádají, aby je Ukrajinci vyměnili za proruského politika, který je v ukrajinském zajetí. Zhruba ve stejnou dobu zveřejnil server Ukrajinska pravda video, na němž proruský ukrajinský poslanec Viktor Medvedčuk nabízí, aby ho vyměnili za obránce Mariupolu a otevření humanitárního koridoru z tohoto jihoukrajinského města.

Ukrajina už také vyplnila dotazník, který by se měl stát výchozím bodem pro rozhodování Evropské unie o členství Kyjeva v EU, informoval zástupce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Ihor Žovkva. Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová dotazník předala ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému během své návštěvy v Kyjevě na začátku dubna. Kyjev požádal o členství v Evropské unii krátce poté, co 24. února na Ukrajinu zaútočila ruská vojska; žádost nyní zkoumá Evropská komise.

  Bělorusko násobí průzkum na hranici, Rusko chce obsadit celý Cherson

Ruský prezident Vladimir Putin dnes na poradě s vládními činiteli věnované otázkám domácí ekonomiky řekl, že inflace v Rusku se stabilizuje a k normálu se vrací i kurz rublu. Podle agentury TASS rovněž upozornil, že snaha Západu ochromit ruskou ekonomiku v reakci na rozpoutání války selhala a že sankce západních zemí se obrátily proti nim samotným.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com