Ruská vojska zahájila na východě Ukrajiny novou ofenzivu

Začala druhá fáze války, oznámil v pondělí na síti Telegram šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak. Podle agentury Reuters tím potvrdil dřívější zprávy ukrajinského ministerstva obrany o začátku ruské ofenzivy na východě Ukrajiny. Zahájení útoku na Donbasu následně potvrdil i prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Můžeme říct, že ruské síly zahájily bitvu o Donbas, na kterou se dlouho připravovaly,“ řekl Zelenskyj ve videoproslovu.

Jermak obyvatele Ukrajiny ujistil, že jejich ozbrojené síly zvládnou ruský útok odrazit. „Důvěřujte naší armádě, je velmi silná,“ uvedl šéf prezidentské kanceláře.

O novém, silnějším útoku na východě Ukrajiny hovoří západní i ukrajinští činitelé od doby, co Rusko na konci března po vyjednávání delegací obou zemí v Istanbulu stáhlo své jednotky ze severu napadené země. Moskva tehdy krok zdůvodnila snahou vytvořit lepší podmínky pro dohodu s Ukrajinou a posílením vzájemné důvěry.

O začátku ruské ofenzivy v průběhu dneška hovořilo několik ukrajinských činitelů včetně zastupitelů oblastí na východě Ukrajiny. „Je to peklo. Ofenziva, o které jsme už týdny mluvili, teď začala,“ napsal na facebooku gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. Podle něj se bojuje ve městech Rubižne a Popasna.

„Rusko se připravuje na ofenzivu na východě Ukrajiny, aby převzalo plnou kontrolu nad Doněckou a Luhanskou oblastí a zajistilo stabilitu“ pozemního koridoru s Krymským poloostrovem, uvedl dříve podle serveru CNN mluvčí ukrajinského ministerstva obrany Oleksandr Motuzjanyk. Krym Rusko anektovalo v roce 2014.

  Pařížská starostka půjde proti Macronovi. V neděli oznámí kandidaturu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com