Macron varoval Netanjahua, že přesun obyvatelstva by byl válečný zločin

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes varoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, že nesouhlasí s plánovanou izraelskou ofenzivou v Rafáhu. Nucený přesun obyvatelstva by podle něj byl válečným zločinem. Macron to dnes Netanjahuovi řekl v telefonickém rozhovoru, uvedla agentura AFP.

Francouzský prezident rovněž zopakoval svou výzvu k „okamžitému a trvalému příměří v Gaze“. Důrazně odsoudil i nedávná izraelská prohlášení týkající se osad. To byla reakce na páteční oznámení Izraele, že zabral 800 hektarů půdy na okupovaném Západním břehu Jordánu. Na území hodlá stavět nové osady.

Macron Netanjahuovi sdělil i svůj záměr předložit Radě bezpečnosti OSN návrh rezoluce. Ta by vyzvala k okamžitému a trvalému příměří v regionu. Proti podobnému návrhu rezoluce, s nímž přišel Washington, se v pátek postavily Moskva a Peking. Označily jej za pokrytecký.

V Pásmu Gazy se odehrává už pět a půl měsíce ničivá válka, která zapříčinila katastrofální humanitární situaci. Francouzský prezident trvá na tom, aby Izrael „neprodleně a bez podmínek otevřel všechny stávající pozemní přechody do Pásma Gazy“.

Válka vypukla loni 7. října po bezprecedentním útoku palestinského hnutí Hamás na izraelské území, při němž podle údajů agentury AFP, které vycházejí z oficiálních izraelských zdrojů, zahynulo nejméně 1160 lidí, většinou civilistů. Podle těchto zdrojů bylo přibližně 250 lidí uneseno a 130 z nich stále zůstává rukojmími v Gaze. Předpokládá se, že 33 lidí je mrtvých.

Izrael v odvetě slíbil, že Hamás, který je v Gaze u moci od roku 2007, zničí. Izraelská armáda zahájila ofenzivu, při níž podle posledních údajů ministerstva zdravotnictví v Gaze ovládaného Hamásem zahynulo 32.226 obyvatel Gazy.

ČTK

  Běloruská policie zasáhla proti protestujícím v ulicích měst

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com