Moody’s zhoršila výhled hodnocení úvěrové spolehlivosti firmy ČEZ

investicniweb.cz

Mezinárodní ratingová agentura Moody’s dnes zhoršila výhled hodnocení úvěrové spolehlivosti české energetické společnosti ČEZ na negativní ze stabilního. Samotné hodnocení ponechala beze změny na stupni Baa1. Zhoršení výhledu nicméně naznačuje, že v budoucnosti by Moody’s mohla ratingovou známku firmy ČEZ zhoršit.

Moody’s ve své tiskové zprávě upozornila, že ke změně výhledu přikročila několik dnů po oznámení, že ČEZ zaplatí 846,5 milionu eur (zhruba 21,4 miliardy Kč) za koupi podílu 55,2 procenta v české plynárenské společnosti GasNet.

Agentura uvedla, že převzetí dává strategický smysl, protože umožňuje společnosti ČEZ posílit pozici na českém energetickém trhu. Upozornila nicméně, že akvizice je spojena se značnou dluhovou zátěží, protože firma GasNet je silně zadlužená. Moody’s ve své zprávě poukázala rovněž na pokles cen elektřiny v posledních měsících.

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory, neboť jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček. Má významný vliv na ochotu věřitelů příslušnému podniku či jinému subjektu půjčovat a rovněž na podmínky půjčky, například na úrokovou sazbu. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímán v očích věřitelů a tím je i pravděpodobnější, že si bude schopen zajistit levnější půjčky.

Společnost ČEZ minulý týden oznámila, že její čistý zisk loni meziročně klesl o 63 procent na 29,6 miliardy Kč. Podle analytiků šlo o výraznější propad, než byla očekávání trhu. Důvodem je hlavně výraznější vliv mimořádných daní a odvodů, na nichž podnik odvedl kolem 40 miliard Kč. I přesto ale ČEZ loni s výjimkou rekordního roku 2022 vydělal nejvíce za posledních deset let.

ČEZ patří k největším energetickým firmám v Česku. Jejím většinovým akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií.

  ČEZ prodlouží termín pro nabídky na blok v Dukovanech do 31. října

Plánované převzetí firmy GasNet ještě musí schválit Evropská komise a české ministerstvo průmyslu a obchodu. Sjednanou kupní cenu ČEZ uhradí překlenovacím úvěrem upsaným syndikátem komerčních bank s následným refinancováním prostřednictvím dluhopisů. Kupní cena podle ČEZ zohledňuje aktuální celkový dluh společnosti GasNet, který je kolem 55 miliard korun a ve společnosti zůstává. Bez něj by byla cena transakce vyšší.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com