SPD povede dál Okamura, ve volbě na konferenci hnutí získal 88 pct hlasů

Předsednictvo SPD zůstává beze změny. Předsedou opozičního hnutí bude dál v příštích třech letech jeho zakladatel a lídr Tomio Okamura a místopředsedou Radim Fiala. V pětičlenném vedení kromě nich pokračují i poslanci Radek Rozvoral a Radovan Vích a europoslanec Ivan David. Zvolili je dnes na celorepublikové konferenci hnutí v Praze delegáti a delegátky. Na tiskové konferenci po volbě to oznámil Fiala. Okamura získal 88 procent hlasů. Novinářům řekl, že dostal silný mandát k prosazování programu SPD a také k tomu, aby uspělo v evropských i dalších volbách.Chtěl by, aby hnutí získalo v Evropském parlamentu tři křesla. Věří, že po eurovolbách evropští euroskeptici budou mít blokační menšinu.

Podle šéfa volební komise Tomáše Doležala získal Okamura 88 procent hlasů. Vydalo se 223 lístků. Přítomní jich odevzdali 216 – platných bylo 215 a neplatný jeden. Okamuru podpořilo 195 hlasujících. Povede hnutí další tři roky. Podle Doležala by pro zvolení v prvním kole stačilo 168 hlasů. Okamura řekl, že pro sebe nehlasoval.

„Předsednictvo obhájilo ve staronovém složení,“ uvedl ke zvolení zbývajících čtyř členů vedení Fiala. Ani ostatní zvolení neměli protikandidáta.

Okamura poděkoval za důvěru a podporu. Je to podle něj silný mandát k prosazování programu hnutí a také k tomu, „aby uspělo ve volbách“. V minulých eurovolbách SPD získalo dva mandáty. Okamura řekl, že jeho cílem je obdržet tři křesla z českých 21. Věří, že evropští euroskeptici budou mít v povolebním složení blokační menšinu. Ta podle něj představuje desetinu europoslanců, kterých je 705. Poukazuje na preference spřátelených stran ve Francii, Německu, Itálii, Belgii či Nizozemsku a Rakousku. „Lze důvodně předpokládat, že dojde k nárůstu počtu mandátů. Blokační menšina by mohla být v podstatě velmi stabilní. Můžete oddalovat určitá hlasování, určitá usnesení,“ uvedl dnes Okamura.

  Desítky lidí v Opavě si připomněly zničenou synagogu a podpořily Izrael

Na počátku konference Fiala vyhlásil dvacetiminutovou lhůtu k podávání případných nominací na členy vedení. Odmítl, že by bylo předem rozhodnuto. „Je nesmysl, aby byli předpřipravení kandidáti,“ řekl.

Okamurovi stručně pogratuloval šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš. „Blahopřeji ke znovuzvolení,“ napsal krátce na síti X.

SPD je na české politické scéně od června 2015, kdy ho Okamura založil po vnitrostranických sporech a odchodu z Úsvitu přímé demokracie. Uspělo ve sněmovních volbách v roce 2017 i 2021. Podle volebních průzkumů se teď podpora SPD pohybuje kolem deseti procent. Hnutí ve svém dlouhodobém programu píše, že je vlastenecké a prosazuje přímou demokracii, tradiční hodnoty, referendum o vystoupení z Evropské unie či rovný růst důchodů všem o stejnou částku. Odmítá přijímání migrantů, rovné manželství pro všechny či vyplácení dávek lidem, které označuje za nepřizpůsobivé. „Peníze Čechům, ne Ukrajině. Chceme mír, ne válku. Ne migraci, ne euru. Chceme právo na referendum,“ uvedl dnes během konference mimo jiné Okamura.

Na zatím poslední volební stranické konferenci v prosinci 2021, která se kvůli pandemii koronaviru konala on-line, dostal Okamura při volbě předsedy hlasy 84 delegátů z 85 možných. Sám se hlasování zdržel.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com