Vláda schválila regulaci trhu s kryptoaktivy včetně dohledu ČNB

Vláda dnes schválila zákon o digitálních financích, který nastavuje regulaci trhu s kryptoaktivy a dává pravomoc dohlížet nad ním České národní bance (ČNB). Po jednání kabinetu to oznámil vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle ministerstva financí zákon pomůže k ochraně spotřebitelů v této části finančního trhu. Zákon nyní posoudí Parlament.

„Lidé do kryptoaktiv často investují nemalé peníze a přitom pro tyto produkty dosud nebyla žádná speciální legislativa. Návrh zákona umožní nastavit ochranu spotřebitelů i v této oblasti a současně zvýší stabilitu finančního prostředí a zajistí férové zázemí pro poskytovatele kryptoaktiv,“ uvedl v tiskové zprávě ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Rakušan novinářům řekl, že vláda chce zákonem reagovat na moderní trendy ve finančnictví.

Ministerstvo financí návrh zákona předložilo v souvislosti s očekávaným nabytím účinnosti evropského nařízení označovaného zkratkou MiCA. Nařízení je zatím nejpřísnější mezinárodní standard pro obchodování na trhu s virtuálními aktivy. Zprostředkovatelé se budou muset v EU registrovat a budou muset shromažďovat údaje o prodávajících a kupujících, což má zabránit praní špinavých peněz či zkomplikovat obcházení unijních sankcí. Úřady také díky normě budou moci získat přístup k některým údajům z transakcí.

Evropské nařízení je přímo účinné, navržený zákon o digitálních financích doplňuje pravidla specifická pro Česko. Návrh v první řadě nastavuje povinnosti vydavatelů kryptoaktiv a obchodníků s nimi. Budou muset předkládat auditorem ověřenou účetní závěrku ČNB, pravidelně také budou muset vyhodnocovat opatření pro ochranu majetku, který jim svěřili klienti. Zákon také stanovuje podmínky odborné způsobilosti pro obchodníky s kryptoaktivy.

ČNB jako dohledový orgán bude mít právo uložit za porušení pravidel pokutu až 50 milionů korun, případně i zakázat činnost poskytovateli služeb spojených s kryptoaktivy. Povede také seznamy vydavatelů kryptoaktiv, kterým udělila povolení k činnosti nebo kteří získali povolení k činnosti v jiném členském státě EU.

  Průměrný plat lékařů překonal 100 tisíc měsíčně

Účinnost zákona je navržená podle účinnosti jednotlivých ustanovení evropských nařízení. Část opatření má začít platit od 30. června, další od 30. prosince a zbývající od 17. ledna.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com