Muž, hrozící na íránském konzulátu v Paříži, dostal 10 měsíců podmíněně

K deseti měsícům podmíněně byl v pondělí odsouzen muž, který v pátek vstoupil do budovy íránského konzulátu v Paříži ve vestě s atrapami výbušnin a vyhrožoval, že se odpálí, aby se pomstil vládě v Teheránu. Oznámila to agentura AFP. Jednašedesátiletý muž íránského původu, který dlouhodobě žije ve Francii, nakonec po vyjednávání konzulát opustil a vzdal se policii.

Soud mu rovněž uložil povinnost podrobit se lékařskému vyšetření a léčbě, zakázal mu nosit zbraň a zakázal mu přiblížit se ke konzulátu i vstoupit do pařížské čtvrti, ve které se události odehrály.

Muž vypověděl, že k činu, který v pátek ve Francii vyvolal značnou paniku, ho přiměla zpráva o popravě jeho bratrance v Íránu a o zatčení jeho sestry. Před soudem také uvedl, že „nechtěl nikoho ohrozit“, ale chtěl se „pomstít“ íránskému režimu, který považuje za „teroristický“.

„Dostal jsem zprávu, že můj bratranec v Íránu byl oběšen a že má sestra byla zadržena,“ řekl Nicolas K., který žije na předměstí Paříže a pravidelně se účastní demonstrací odpůrců režimu v Teheránu.

Muž se vyjadřoval solidní francouzštinou, ale trpí problémy se sluchem. Před soudem stanul pro podezření z „vyhrožování smrtí“ a „záměr spáchat násilný čin“. Při své výpovědi se často ztrácel, vyjadřoval se k politickému dění v Íránu a neodpovídal na dotazy soudce.

Soudce přečetl výpovědi svědků, podle kterých obžalovaný na konzulátu strhával íránské vlajky a opakoval, že chce zemřít a že už má všeho dost.

Prokuratura navrhla roční trest, z toho čtyři měsíce podmíněně a osm měsíců by si muž odpykal doma pod dohledem elektronického náramku. Muž sice neměl skutečné výbušniny, ale zaměstnanci konzulátu se vyděsili. Nešlo o akt politického odporu, ale spíše o porušení zákona, uvedl prokurátor. „Byl to izolovaný čin jedince, kterému se určitě nedaří, ale to jej nijak neopravňuje se komukoliv mstít,“ prohlásil.

  Polští zemědělci přerušili blokádu přechodu Medyka na hranici s Ukrajinou

Obhajoba naopak požadovala, aby soud obžalovaného zprostil obvinění. Argumentovala, že případné odsouzení by představovalo nepřiměřený zásah do svobody vyjadřování obžalovaného.

Soud v Paříži už loni v říjnu stejného muže odsoudil za to, že před stejným íránským konzulátem zapálil pneumatiky. Původně měl odvolací soud v tomto procesu začít v pondělí, vzhledem k novým okolnostem byl ale odročen na 24. června.

Írán je v posledních dnech v centru světové pozornosti poté, co poprvé přímo zaútočil na Izrael, když na něj vyslal přes 300 raket a útočných dronů. Útok byl reakcí na nálet na íránský konzulát v Damašku z 1. dubna, který je připisován Izraeli.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com