Kyjev oznámil urgentní evakuaci dvou nemocnic. Obává se ruských útoků na zdravotnická zařízení

Kyjevská správa informovala o urgentní evakuaci dvou nemocnic v metropoli kvůli obavám z možných ruských vzdušných úderů na tato zdravotnická zařízení. Upozornila na to v pátek ukrajinská média. Jedno ze zařízení je dětská nemocnice, uvedl úřad. Podle agentury Reuters Kyjev evakuací reagoval na prohlášení šéfa běloruské tajné služby KGB, že jsou v těchto nemocnicích vojáci.

„Město urychleně zahajuje evakuaci dvou nemocnic. V internetových médiích se masově šíří video, kde se v podstatě oznamuje útok nepřítele na tyto zdravotnické instituce,“ uvedla správa Kyjeva na platformě Telegram, podle níž se na videu rovněž tvrdí, že se údajně v těchto zařízeních nachází vojáci.

„Je to absolutní lež a provokace nepřítele, kterou se snaží využít k útoku na sociální infrastrukturu hlavního města,“ uvedla metropolitní správa s informací, že úřady se nyní snaží převézt pacienty a zdravotníky do jiných zdravotnických zařízení v ukrajinské metropoli. Vedení Kyjeva zmíněnou videonahrávku neidentifikovalo.

Ukrajinská média a Reuters o něco později evakuaci spojila s vyjádřením šéfa běloruského Výboru státní bezpečnosti (KGB) Ivana Tertela, jenž v odvysílaném projevu jmenoval adresy dvou kyjevských nemocnic a prohlásil, že se v nich vojáci „skrývají za zády dětí“.

„Bezpochyby je všechny stihne zasloužený trest, přestože si za své doupě vybrali kyjevské nemocnice,“ prohlásil šéf běloruské tajné služby.

Bělorusko se do ozbrojené agrese na Ukrajině přímo nezapojilo, avšak Minsk je blízkým spojencem Moskvy a poskytl ruským silám běloruské území pro útok na Ukrajinu.

Invazní jednotky na začátku invaze v roce 2022 narazily na severu země na silnou ukrajinskou obranu a po několika týdnech se odtamtud stáhly.

Ukrajinská tajná služba SBU podle serveru Meduzaoznačila Tertelova slova o vojácích v nemocnicích za „informační a psychologickou speciální operaci“, která hraje do karet Rusku.

Server RBK-Ukrajina v souvislosti s evakuací nemocnic před tím napsal, že Rusko neustále „vymýšlí nové lživé informace“ ve snaze destabilizovat situaci na Ukrajině.

  Jednotná, či rozdrobená aliance? Postoje zemí NATO k Ukrajině přehledně

Jako příklad jmenoval nedávné šíření zprávy o údajně chystané ruské ofenzívě na Sumskou oblast, která se nachází u hranic s Ruskem.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com