Izraelské nálety v Rafáhu si vyžádaly nejméně pět mrtvých, uvedla AFP

Nejméně pět mrtvých si vyžádaly izraelské údery v Rafáhu na jihu Pásma Gazy, kde Izrael slibuje podniknout rozsáhlou pozemní operaci proti hnutí Hamás. Uvedla to agentura AFP s odvoláním na místní nemocnici.

Kuvajtská nemocnice v Rafáhu uvedla, že přijala „pět mučedníků a mnoho raněných“ kvůli izraelským úderům během noci. Podle očitých svědků a zdrojů z palestinských bezpečnostních složek je sektor Rafáh v současnosti dějištěm intenzivních izraelských úderů, dodala AFP.

Armáda podle serveru The Times of Israel (ToI) v pondělí večer „cíleně udeřila“ na pozice Hamásu v Rafáhu, palestinská média rovněž informují o vzdušných úderech v oblastech, které izraelská armáda ráno nařídila evakuovat. Armádní mluvčí Daniel Hagari novinářům sdělil, že izraelské letectvo v pondělí podniklo údery na více než 50 míst spojených s Hamásem a jemu blízkým organizacím; podle Hagariho jde o přípravu pozemních operací.

Krok záhy odsoudilo Jordánsko. Rovněž saúdskoarabské ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení, kde varuje před „nebezpečími“ izraelské operace v Rafáhu. Znepokojení nad izraelskými údery podle agentury Reuters vyjádřil i nejmenovaný představitel Spojených států. Generální tajemník OSN António Guterres podle AFP prohlásil, že případná pozemní „invaze“ do Rafáhu bude „neúnosná“ kvůli zničujícím humanitárním dopadům a vyzval Izrael a Hamás, aby vyvinuly další úsilí pro dosažení příměří.

Izraelské tanky podle nejmenovaného palestinského a egyptského představitele vjely do Rafáhu a přiblížily se na 200 metrů k hraničnímu přechodu s Egyptem, ale podle egyptského představitele se rozsah operace zdá být omezený. Podle televizní stanice Hamásu izraelští představitelé informovali egyptskou stranu, že vojáci se po dokončení operace stáhnou. Izraelská armáda se odmítla vyjádřit, napsala agentura AP s tím, že sama nemohla rozsah operace ověřit. Připomněla, že v neděli bojovníci Hamásu poblíž přechodu ostřelovali z minometů jižní Izrael a zabili čtyři izraelské vojáky.

  Slovensko: Kampaň před prezidentskými volbami poznamenal podle úřadu podvrh

Hamás v pondělí v podvečer SELČ oznámil, že přistupuje na podmínky dohody předložené Egyptem a patrně i Katarem. Šéf Hamásu Ismaíl Haníja uvedl, že delegace hnutí brzy odcestuje do Káhiry k dalším jednáním. Do Egypta se dnes ráno vypraví i delegace Kataru, aby „znovu zahájila nepřímá jednání“ mezi Izraelem a Hamásem „v naději na dosažení dohody o okamžitém a trvalém příměří v Pásmu Gazy a o výměně vězňů a rukojmích“, uvedl mluvčí katarské diplomacie podle AFP.

Boje v Pásmu Gazy, které začaly loni 7. října po útoku Hamásu na Izrael, dosud přerušilo jen jedno týden trvající příměří na konci listopadu.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com