Na mnoha místech ČR je vidět polární záře, nejsilnější od roku 2003

Na mnoha místech Česka je dnes v noci vidět polární záře. Jde o nejsilnější polární záři od roku 2003. Na síti X to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Pro její pozorování je podle meteorologů důležitá jasná a tmavá obloha a výhled nad severní obzor. Že by záře mohla být tento víkend vidět, odborníci očekávali. Důvodem je mimořádně eruptivní aktivita Slunce v posledních dnech.

„Se setměním už je zřejmé, že polární záře je vidět velmi silně. Její intenzita se může ale velmi rychle průběžně měnit,“ uvedl ČHMÚ. Později doplnil, že jde o nejsilnější polární záři za posledních 21 let.

Pod příspěvek na síti X lidé připojili desítky fotografií se zaznamenanou polární září. Podle příspěvků ji pozorovali mimo jiné v Plzni, Českém Krumlově, na severní Moravě, v Olomouci, ale i v Brně či na Blanensku.

„V nocích z pátku na sobotu a ze soboty na neděli jsou šance k zaznamenání či i spatření polárních září ze středních zeměpisných šířek, tedy i z Česka a Slovenska. Důvodem je bouřlivá aktivita Slunce, které za poslední den vyprodukovalo deset silných erupcí. Oblaky plazmatu by měly zasáhnout naši planetu v průběhu pátečních nočních hodin a způsobit geomagnetické bouře trvající pravděpodobně přes celý víkend,“ uvedl už dříve astronom Petr Horálek z Fyzikálního ústavu v Opavě. Polární záře, které lze z Česka pozorovat, bývají obvykle velmi slabé. Nezkušení pozorovatelé si je podle Horálka mohou splést se světelným znečištěním nebo červánky.

Polární záře patří mezi nejkrásnější přírodní úkazy na obloze a celkem běžné jsou v polárních oblastech, kde jsou viditelné po celé obloze. „V Česku a na Slovensku nečekejte jasné záře jako v severských oblastech, obvykle jsou zaznamenatelné jen fotograficky a očima je těžké je spatřit, mimo jiné i kvůli přemíře škodlivého světelného znečištění z měst,“ řekl Horálek. Zájemcům o pozorování polárních září doporučuje sledovat takzvané aurorální monitory, na počítači na stránkách www.solarham.com nebo www.spaceweatherlive.com, případně prostřednictvím mobilní aplikace Aurora Alerts.

  Byčkov nebude po roce 2028 pokračovat na postu šéfdirigenta České filharmonie

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com