Fiala se v Římě sešel s premiérkou Meloniovou, jednali o migraci

Italská premiérka Giorgia Meloniová dnes přijala v Římě předsedu české vlády Petra Fialu. Oba politici jednali o migraci, budoucnosti Evropské unie po volbách či bilaterálních vztazích. Během jednodenní návštěvy italské metropole se premiér Fiala v odpoledních hodinách setkal i s italským prezidentem Sergiem Mattarellou.

Meloniová přivítala Fialu na nádvoří Chigiho paláce, sídla italské vlády. Po jednání Fiala uvedl, že měl se svou italskou kolegyní velmi otevřený dialog. „Velmi podobně se díváme na další směřování Evropské unie,“ uvedl Fiala, který je spolu s Meloniovou představitelem unijní strany Evropských konzervativců a reformistů (ECR).

Itálie podle něj patří ke klíčovým spojencům Česka. „Česká republika patří s Itálií k zemím, které chtějí jít dál, než kam nás dostal migrační pakt,“ uvedl Fiala. Zdůraznil důležitost spolupráce se zeměmi mimo EU. Za možnou cestu, jak si poradit s nelegální migrací, Fiala označil projekt italských center pro žadatele o azyl v Albánii. Ten ale zatím nebyl spuštěn.

Podle Meloniové pojí Itálii a Česko pevné přátelství a obě země mají silné hospodářské vztahy. „Jsme zajedno v tom, že EU by měla posilovat konkurenceschopnost a hospodářskou bezpečnost,“ řekla Meloniová. Podle premiérky se Evropa musí stát geopolitickým gigantem a musí posílit svůj vojenský průmysl. „Shodli jsme se na tom, že prioritou je pracovat na externí dimenzi,“ uvedla Meloniová k tématu nelegální migrace. Oba premiéři se podle Meloniové shodli i na tom, že je nutné posilovat obranné kapacity Ukrajiny.

Fiala také uvedl, že se s Meloniovou shodl na posilování konkurenceschopnosti Evropské unie či snižování byrokratické zátěže pro podniky.

Meloniová navštívila Prahu loni v květnu. Tehdy se s Fialou zabývali vzájemnými vztahy v průmyslu či kultuře, migrací, otázkami obrany či unijní normou pro spalovací motory Euro 7.

  Do ČR může z Ukrajiny přijít přes 400.000 lidí, vláda hledá ubytování

S vzájemným zahraničním obchodem v objemu 316 miliard korun patří Itálie k hlavním obchodním partnerům Česka. V ČR působí v průmyslu a ve službách řada předních italských firem. V posledních letech však roste i zájem českých firem a investorů o italský trh. Fiala také zmínil, že část pořizovaných stíhacích letounů F-35 by mohla být vyráběna právě v Itálii za účasti českých firem. Tyto letouny americké koncepce se vyrábějí v Itálii v závodě Cameri.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com