Hokejové MS, sk. A: Rakušané porazili Norsko, Kanada zdolala Švýcarsko

Hokejisté Rakouska vyhráli na mistrovství světa v Praze nad Norskem 4:1, posunuli ve skupině A na čtvrté místo před Finsko a drží reálnou šanci na postup do čtvrtfinále. Dva góly a jednu asistenci zaznamenal Peter Schneider. Ve večerním utkání Kanaďané zdolali Švýcarsko 3:2, obhájci zlata vyhráli i šestý zápas na turnaji.

Hokejisté Rakouska porazili Norsko a jsou ve skupině A čtvrtí

Hokejisté Rakouska vyhráli nad Norskem 4:1 a se sedmi body se posunuli ve skupině A na čtvrté místo před Finsko, s kterým mají lepší vzájemný zápas. Třemi body za dvě branky a jednu asistenci přispěl k vítězství útočník Peter Schneider, tři přihrávky zaznamenal Marco Rossi. Rakušané si drží reálnou šanci na účast ve čtvrtfinále. Norové budou bojovat v pondělí o záchranu v přímém souboji s Velkou Británií.

„Bylo to parádní. Fanoušci nás po celý turnaj skvěle podporují a my jsme jim za to vděční, ale také se jim chceme odvděčit tím, že jim dáme něco zpátky. Věřím, že dnes jsme je potěšili,“ řekl Rossi.

Rakušané k první účasti ve čtvrtfinále od roku 1994 ze šampionátu v Itálii potřebují, aby Finové nezískali z duelů s Dánskem a Švýcarskem více bodů než oni ze závěrečného utkání s Velkou Británií.

V úvodu mohl dostat Rakousko do vedení bekhendovou dorážkou Lukas Thaler a po polovině úvodní části se Norové ubránili při vyloučení Sandera Volda Engebratena. V 17. minutě při trestu Dominiquea Heinricha nabídl Mats Zuccarello šanci Patricku Thoresenovi, ale puk se mu dostal na brusle a norský hráč akci nezakončil. Rakušané se neprosadili v závěru první třetiny ani při pobytu Noaha Steena na trestné lavici.

V čase 28:14 už Rakušané přesilovou hru při vyloučení Johannese Johannesena využili. Schneider napřáhl za levým kruhem a přes bránícího Christiana Kaasastula zamířil k bližší tyči branky Henrika Haukelanda.

  Třinec porazil ve finále Pardubice 4:1, o titulu rozhodne sedmý zápas

Za 40 sekund tým kouče Rogera Badera zvýšil náskok po rychlém protiútoku. Střelu Dominica Zwergera v souboji se Schneiderem nešťastně tečoval hokejkou mezi Haukelandovy betony Johannesen. Ve 34. minutě skóroval podruhé v utkání Schneider, který překonal Haukelanda téměř identicky jako při prvním gólu.

„Bylo moc důležité, že se nám podařilo dát rychle po sobě ty první dva góly. Po tom úvodním byla v tu chvíli na naší straně velká výhoda, bylo jen klíčové, abychom nepolevili. A my jsme po chvilce přidali druhou branku. To bylo zásadní,“ prohlásil Rossi.

Na přelomu druhé a třetí části se Rakušané ubránili 56 sekund ve třech proti pěti a navíc se v pokračujícím oslabení dostal do úniku po návratu z trestné lavice Mario Huber, ale Haukeland zasáhl lapačkou. V 49. minutě mohl zvýšit Steven Strong, který trefil levou tyč.

V 54. minutě sice ještě vykřesal Norům naději v přečíslení po Zuccarellově pasu Engebraten, ale v čase 57:24 po Zwergerově nabídce zpečetil výsledek při power play do prázdné branky Mario Huber.

„Musíme na tenhle zápas rychle zapomenout, zítra nás čeká další,“ prohlásil Zuccarello. „Dnes jsme nebyli dost dobří. Musíme si dávat puky lépe z hokejky na hokejku a hrát chytřeji. Stál proti nám dobrý tým, který dokáže využít šance, ale my toho musíme zítra ukázat víc,“ dodal Zuccarello.

Skupina A (Praha):

Norsko – Rakousko 1:4 (0:0, 0:3, 1:1)

Branky a nahrávky: 54. Engebraten (Zuccarello) – 29. Schneider (Heinrich, Rossi), 29. Zwerger (Schneider, Rossi), 34. Schneider (Rossi, Brunner), 58. M. Huber (Zwerger). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Tscherrig – Fuchs (oba Švýc.), Yletyinen (Švéd.). Vyloučení: 6:5. Využití: 0:1. Diváci: 16.565.

Sestavy:

Norsko: Haukeland – Johannesen, Solberg, I. Hansen, Nörstebö, Krogdahl, Kaasastul, Engebraten – Brandsegg-Nygard, P. Thoresen, Zuccarello – Pettersen, E. Ö. Salsten, Martinsen – N. Steen, Vikingstad, Berg Paulsen – T. Olsen, H. Ö. Salsten, Rönnild – Bakke Olsen. Trenér: T. Johansson.

  West Ham se Součkem podlehl Liverpoolu, Chelsea deklasovala Burnley

Rakousko: Kickert – Nickl, Heinrich, Wolf, Unterweger, Maier, Strong, Brunner, Stapelfeldt – Wukovits, Nissner, M. Huber – Zwerger, Rossi, Schneider – Ganahl, Baumgartner, Haudum – P. Huber, Thaler, Rohrer. Trenér: Bader.

Tabulka:

1. Česko 6 4 1 1 0 23:10 15
2. Švýcarsko 5 4 1 0 0 24:8 14
3. Kanada 5 4 1 0 0 25:13 14
4. Rakousko 6 2 0 1 3 19:25 7
5. Finsko 5 2 0 1 2 17:10 7
6. Dánsko 6 2 0 0 4 14:26 6
7. Norsko 6 1 0 0 5 10:23 3
8. Velká Británie 5 0 0 0 5 6:23 0

 

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com