Falešná reprezentace Ukrajiny: Jak ruské speciální služby šíří propagandu v Evropě

echo24.cz/

Bulharští novináři nedávno vyšetřovali nevládní organizaci, která tvrdí, že reprezentuje ukrajinský lid. Je ale vše takové, jak se zdá?

V březnu 2023 byla v Bulharsku založena nevládní organizace s názvem „Zastoupení ukrajinského lidu“ (ZUL), s oficiálním sídlem ve Varně. Tato organizace a její zakladatelé nás přiměli k tomu, abychom se pustili do podrobného vyšetřování. Výsledky našeho bádání jsou překvapivé, jak uvádí deník InfoDnes.sk.

Na webu organizace se uvádí, že ZUL byla vytvořena s cílem poskytnout alternativní budoucnost milionům Ukrajinců, kteří jsou nespokojení s aktuálním politickým režimem. Jejich manifest odvážně prohlašuje: „Zatímco pronacistický režim v Kyjevě podporuje válku a smrt, my nabízíme život a mír.“ Tato rétorika a jejich vyprávění o útlaku rusky mluvících občanů na Ukrajině odráží prokremelské postoje, které jsme zaznamenali během celého vyšetřování.

Navzdory těmto velkolepým prohlášením neexistují v bulharských veřejných záznamech žádné informace o ZUL. Organizace propaguje myšlenku, že Ukrajina je rukojmím USA a Spojeného království, což rezonuje s ruskou propagandou.

ZUL spoluzaložil Dmytro Vasylets, Ukrajinec s kontroverzní minulostí. Vasyletsova kariéra začala během prvních dnů ruské agrese proti Ukrajině v letech 2014-2015. Svou činnost zahájil v srpnu 2014 na YouTube kanálu „17 Channel“, který byl později registrován jako „17 KANAL News Agency“ LLC. Mezi zakladateli byla společnost MEDIA COMMERCE DEVELOPMENT LLC, jejíž spoluzakladatelé zahrnovali i známé osobnosti jako Jean Vadym Novoselcev, bývalý novinář, a další osoby spojené s proruským narativem.

„Kanál 17“ rychle získal pověst proruského média, které bylo populárnější v Rusku než na Ukrajině. Ruský federální televizní kanál Rossija 24 dokonce natočil dokumentární film o „hrdinských novinářích Kanálu 17“, kde je prezentoval jako oběti ukrajinských represí.

Jednou z hlavních aktivit 17. kanálu byla mediální podpora akcí, jako byla známá provokace „Bratrstvo praporu“ poblíž prezidentské administrativy v únoru 2015, o které informovaly ruské propagandistické kanály.

  Maďarsko chce, aby EU odblokovala další peníze z fondů, řekl Orbánův poradce

V roce 2015 byl Vasylets zadržen SBU za spolupráce s ruským televizním kanálem Novorossiya TV. V roce 2020 vstoupil do politiky a stal se vedoucím strany Deržava, která podporovala jednotu slovanských národů a zákaz určitých veřejných organizací. Mezi členy této strany patřil i Kyrylo Stremousov, který později působil jako zástupce vedoucího okupační správy v Rusy kontrolovaném Chersonu.

Před ruskou invazí na Ukrajinu se Vasylets přestěhoval do Ruska a stal se aktivním podporovatelem války proti Ukrajině, využívajíc svou platformu k šíření ruské propagandy. Veřejně chválil režim Vladimira Putina a vyzýval k dobytí a zničení Ukrajiny.

V roce 2022 ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rozhodnutím Rady národní bezpečnosti a obrany pozastavil činnost několika politických stran včetně strany Deržava.

V březnu 2023 Ruská federace na neveřejném zasedání Bezpečnostní rady OSN vznesla otázku „rusofobie“, která korespondovala s aktivitami a narativy propagovanými ZUL.

Naše vyšetřování vyvolává závažné otázky ohledně skutečných motivů a podporovatelů ZUL a odhaluje složitou síť vlivu a zájmů ruských speciálních služeb. Doufáme, že místní bezpečnostní služby se tímto případem budou zabývat a pomohou odhalit ruskou propagandistickou buňku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com