Ruský soud odmítl odvolání nacionalisty Girkina proti čtyřletému vězení

Ruský soud dnes odmítl odvolání nacionalisty a kritika Kremlu Igora Girkina, který byl letos v lednu odsouzen ke čtyřletému vězení za výzvy k extremismu. Informovala o tom agentura RIA Novosti. Bývalý důstojník tajné služby FSB – známý také jako Igor Strelkov – je stoupencem konfliktu Ruska proti Ukrajině, ruské úřady včetně prezidenta Vladimira Putina ale kritizoval za jejich neschopnost vést válečnou kampaň. Obvinění Girkin odmítá.

„Verdikt byl ponechán beze změny, odvolání jsme nevyhověli,“ uvedl dnes soud v rozhodnutí.

Girkin si má podle lednového rozsudku odpykat čtyřletý trest ve vězeňské kolonii se všeobecným režimem a po propuštění má na tři roky zákaz používat internet. Ruská média tehdy upozornila, že soud odsouzenému započítal do výkonu trestu i zhruba sedm měsíců, které strávil ve vazbě.

Jako stoupenec války proti Ukrajině Girkin před svým uvězněním na sociálních sítích stále ostřeji kritizoval ruské vojenské velení i prezidenta Putina a označoval je za neschopné. Po otevřeným slovním výpadům proti šéfovi Kremlu ho úřady loni v červenci zadržely a obvinily z extremistických výzev.

Girkin od jara 2014 velel milicím proruských separatistů na východě Ukrajiny. Nizozemský soud ho v roce 2022 v nepřítomnosti odsoudil na doživotí kvůli podílu na vraždě 298 lidí na palubě malajsijského letadla sestřeleného v létě 2014 nad východní Ukrajinou. Rusko osoby odsouzené v případu letu MH17 odmítá vydat.

ČTK

  Vedoucí ministerstva obrany Velké Británie vyzývá ke zjednodušení procesu členství Ukrajiny v NATO

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com