Pavel se zúčastní ceremonie k výročí 80 let od vylodění v Normandii

Pavel se ve čtvrtek zúčastní ceremonie k výročí 80 let od vylodění v Normandii. Setká se také se zástupci českých klubů vojenské historie. V dnešním avízu to oznámila Kancelář prezidenta republiky. Do Normandie podle Paříže míří 25 premiérů a prezidentů a také milion návštěvníků. Na jejich bezpečnost bude dohlížet 43.000 policistů, četníků a vojáků, oznámil dříve francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin.

V Normandii se očekává také účast amerického prezidenta Joea Bidena, britského krále Karla III. nebo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Asociace amerických veteránů pozvala bývalé prezidenty Donalda Trumpa, Baracka Obamu a Billa Clintona. Rusko naopak pozvánku na oslavy neobdrželo.

Největší vyloďovací operace ve vojenských dějinách z 6. června 1944 znamenala začátek osvobozování západní Evropy od nacismu. Během jediného dne bylo na pěti vyloďovacích plážích mezi Cotentinským poloostrovem a městem Caen vysazeno zhruba 156.000 spojeneckých vojáků. V Den D podle odhadů zahynulo nejméně 10.000 vojáků protihitlerovské koalice a 4000 až 9000 vojáků německého wehrmachtu.

ČTK

  Ve čtvrtek přibylo 4348 nakažených, nejvíce ve volný den od března

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com