Nejtransparentnější kampaň mají podle TI Piráti, nejhůře dopadla SPD s Trikolorou

Nejtransparentnější kampaň k nadcházejícím volbám do Evropského parlamentu mají podle hodnocení organizace Transparency International (TI) Piráti. Těsně za nimi skončilo hnutí STAN. Nejhůře naopak dopadla koalice SPD a Trikolory. ČTK o tom dnes informoval mluvčí TI David Kotora. Organizace hodnotila šest kandidujících subjektů, které v březnovém průzkumu Ipsos překročily pětiprocentní hranici. Jedná se o hnutí ANO, koalici Spolu, STAN, Piráty, koalici Stačilo! a koalici SPD s Trikolorou.

Transparency International hodnotila kampaně podle sedmi kritérií a na jejich základě udělovala známky jako ve škole. Piráti získali průměrné hodnocení 1,9, hnutí STAN dostalo dvojku. S odstupem následuje koalice Spolu s průměrnou známkou 3,4. Hnutí ANO a koalice Stačilo! mají shodně 3,6. Transparentnost kampaně SPD s Trikolorou pak TI ohodnotila známkou 3,7.

„Letošní výsledky naznačují, že se některé subjekty snaží o otevřenost svých předvolebních kampaní, některé ale naopak upouští od transparentních přístupů, které měly v minulých letech,“ řekl vedoucí analytik TI Marek Chromý.

Nejhůře si kandidující subjekty vedou v transparentnosti on-line kampaní, za kterou nikdo nedostal lepší známku než trojku. Důvodem je podle TI neochota veřejně komunikovat seznam profilů na sociálních sítích, přes které subjekty kampaň realizují.

„V letošní předvolebním klání pozorujeme i neprůhledné financování kampaní v digitálním prostoru. Hnutí ANO například za sledované období na svém volebním účtu nevykázalo ani jednu platbu za reklamu na Facebooku či Instagramu. Podle dat z Knihovny reklam společnosti Meta však placených příspěvků v rámci kampaně užili nejedenkrát, a to přes vícero profilů,“ uvedla analytička TI Lidia Marchenko.

Slabinou kampaní jsou podle hodnocení také dárcovské politiky jednotlivých stran a hnutí. Dvě třetiny hodnocených stran a koalic dostaly v této kategorii nejhorší možnou známku, jelikož nezveřejňují žádná pravidla ohledně přijímaní a vracení darů. Naopak Piráti a STAN získali za tuto kategorii jedničky.

  Počet školáků oproti loňsku podle odhadů ministerstva školství vzroste

Dobrá je podle TI transparentnost kontaktních kampaní, za kterou ani jeden ze subjektů nedostal horší známku než dvojku. „To znamená, že v každé kampani je možné dohledat kompletní přehled proběhlých i nadcházejících akcí. Takový přehled nejen posiluje informovanost voličů ohledně plánovaných setkání, ale i usnadňuje průběžnou kontrolu řádného financování těchto akcí z volebního účtu,“ dodala TI.

Do Evropského parlamentu se bude v Česku volit v pátek a sobotu. O hlasy voličů se uchází 30 subjektů.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com