Guterres zařadil Izrael na seznam zemí, jež se dopouští násilí na dětech

Generální tajemník OSN António Guterres zařadil Izrael na černý seznam zemí a organizací, které se dopouštějí násilí na dětech či vážně porušují jejich práva během ozbrojených konfliktů. Informoval o tom server The Times of Israel (ToI), podle něhož je na tomto seznamu už také například Rusko či teroristická organizace Islámský stát (IS). Izrael podle deníku Haarec v reakci uvedl, že OSN se tímto krokem zařadila na seznam těch, kdo podporují vrahy z palestinského hnutí Hamás. Izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac podle agentury Reuters uvedl, že Guterresovo rozhodnutí ovlivní vztahy Izraele s OSN.

Guterres podle ToI zařadil Izrael a také Hamás na takzvaný seznam hanby, který připojil k výroční zprávě o porušování práv dětí v místech ozbrojených konfliktů. Podle agentury Reuters má být zpráva předložena příští pátek Radě bezpečnosti OSN a dnes o tom Guterresův úřad oficiálně informoval izraelské zastoupení při OSN.

Guterresova výroční zpráva o dětech a ozbrojených konfliktech zahrnuje porušování práv dětí, včetně jejich zabíjení, mrzačení, sexuálního zneužívaní, unášení či jejich rekrutování do bojů, ale také odpírání přístupu k humanitární pomoci či ostřelování škol či nemocnic. Podle Reuters není zatím jasné, co z toho se podle OSN týká izraelské armády. Cílem vytvoření „seznamu hanby“ je přimět válčící strany, aby zavedly opatření chránící děti během ozbrojených konfliktů.

Izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan v reakci uvedl, že „toto nemorální rozhodnutí jen pomůže teroristům“ z Hamásu. Dodal, že „izraelská armáda je nejmorálnější armádou na světě“. Na černé listině by měl být podle Erdana naopak Guterres, jehož rozhodnutí podle velvyslance od začátku války pomáhají teroristům a „podněcují je k využívání dětí k teroristickým činům“. „Jsem naprosto šokován a znechucen tímto ostudným rozhodnutím generálního tajemníka,“ řekl Erdan.

  Slovensko posílilo ochranu některých chráněných osob a objektů

Server ToI napsal, že na onom „seznamu hanby“ se kvůli násilí na dětech v dobách válečných konfliktů už ocitly také Rusko, Afghánistán, Barma, Somálsko, Jemen či Sýrie a také IS či další teroristické skupiny Al-Káida nebo Boko Haram.

Zařazení Izraele na seznam přivítala palestinská samospráva. Nabíl abú Rudajná, který je mluvčím předsedy Palestinské autonomie sídlící na okupovaném Západním břehu, agentuře Reuters řekl, že tento krok pomůže k tomu, aby se Izrael zodpovídal „za své zločiny“.

Šéf OSN Guterres čelí od loňského října, kdy teroristickým útokem Hamásu na Izrael začala válka v Pásmu Gazy, ostré kritice od izraelské vlády za to, že opakovaně vyzývá k humanitárnímu příměří. Podle izraelské vlády ignoruje zvěrstva Hamásu a to, čím tato válka začala. V listopadu dokonce tehdejší izraelský ministr zahraničí Eli Kohen prohlásil, že Guterres by neměl být šéfem OSN. Guterres odsoudil útok Hamásu na Izrael, který si vyžádal 1200 obětí, i únos více než 250 lidí z Izraele a několikrát vyzval k jejich propuštění. Říká ale také, že izraelská odveta způsobila v Pásmu Gazy humanitární katastrofu. Podle dnešního sdělení ministerstva zdravotnictví v Pásmu Gazy spadajícího pod vládu Hamásu od začátku izraelské ofenzivy zahynulo přes 36.700 Palestinců, většinou civilistů.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com