Bývalý německý kancléř Schröder chce v Moskvě jednat s Putinem o Ukrajině

Bývalý německý sociálnědemokratický kancléř Gerhard Schröder, který je znám blízkým vztahem k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, je v Moskvě, aby se šéfem Kremlu jednal o mírovém řešení války na Ukrajině. Dnes o tom s odvoláním na své zdroje informoval portál Politico. Německá média Schröderovu cestu do Ruska považují za překvapení, protože bývalý kancléř v posledních týdnech čelil tvrdému tlaku, aby se od ruské invaze jasně distancoval a aby se vzdal funkcí v ruských státních energetických společnostech.

Portál Politico uvedl, že návštěva Moskvy navazuje na Schröderův rozhovor s neupřesněným ukrajinským politikem v Istanbulu. Tento politik, jehož funkci server neupřesnil, byl součástí ukrajinské delegace pro mírové rozhovory s Ruskem.

V turecké Antalyi se dnes sešli ministři zahraničí Ukrajiny a Ruska Dmytro Kuleba a Sergej Lavrov. Jednání ale žádný výsledek nepřineslo, a to ani v otázce příměří.

Deník Bild k tomu napsal, že Schröder odjel do Moskvy bez koordinace s německou vládou a bez toho, aby informoval domovskou sociální demokracii (SPD). Bývalý kancléř, který s ohledem na své současné angažmá v ruských podnicích je v podstatě Putinovým zaměstnancem, není v Rusku jako německý politický vyslanec, dodal list.

Schröder dosud ruskou invazi komentoval prohlášením na sociální síti LinkedIn, ve kterém napsal, že se obě strany, tedy Rusko i Západ, dopustily chyb, což ale Moskvu neopravňuje k tomu, aby na obranu svých bezpečnostních zájmů nasadila vojenské prostředky. O tvrdých sankcích uvedl, že je třeba předejít zpřetrhání zbývajících politických, hospodářských a společenských vazeb mezi Ruskem a Evropou.

Trnem v oku jsou pro mnoho Němců a především pro sociální demokracii především funkce, které Schröder zastává v ruských firmách. Působí totiž ve společnostech Nord Stream AG a Nord Stream 2 AG. Tyto podniky spravují plynovody vedené Baltským mořem, které spojují Rusko a Německo. Zatímco plynovod Nord Stream je v provozu, spuštění produktovodu Nord Stream 2 Německo zablokovalo. Schröder je činný také v ruské státní energetické společnosti Rosněfť, nabídku má i z ruského státního plynárenského podniku Gazprom.

  Bidenova vláda se prý neúspěšně pokusila navázat kontakt s KLDR

SPD na konci února Schrödera dopisem vyzvala, aby z ruských firem odstoupil. Někdejší kancléř na to dosud nereagoval. Konkrétní lhůtu však nedostal. Jihokorejská manželka bývalého kancléře Kim So-jon na sociálních sítích vyjádřila rozhořčení, jakému tlaku je její muž vystaven. Také uvedla, že se na Schrödera mnozí obracejí, zda by mohl pomoci s vyjednáváními.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com