Putinova „teorie vítězství“: Opotřebovací válka Kremlu na Ukrajině

Ruský prezident Vladimir Putin 7. června formuloval svou „teorii vítězství“ v souvislosti s probíhajícím konfliktem na Ukrajině, která se soustředí na opotřebovací válku. Analytici z Institutu pro studium války (ISW) zdůraznili tento přístup jako promyšlenou snahu Kremlu vyčerpat ukrajinské síly prostřednictvím trvalého a postupného postupu.

Podstata „teorie vítězství“

Putinovy výroky zazněly během Petrohradského mezinárodního ekonomického fóra, kde prohlásil, že Rusko nebude spěchat s dosažením svých vojenských cílů na Ukrajině. Namísto toho ruská strategie zahrnuje pomalý a soustavný postup, který se vyhne rozsáhlé mobilizaci podobné částečnému odvodu provedenému v září 2022. Podle Putina je současný ruský vojenský kontingent, který údajně zahrnuje všechny ruské pozemní síly bojeschopné od ledna 2024, pro toto zdlouhavé zapojení dostatečný. Cílem je podle jeho tvrzení vytlačit ukrajinské síly z území nárokovaných Ruskem bez nutnosti další vlny mobilizace.

Kremelský vůdce poukázal na nábor 160 000 nových vojáků v roce 2024, což odpovídá zprávám o tom, že ruská armáda měsíčně přijímá 20 000 až 30 000 rekrutů. Tento postupný přístup vychází z přesvědčení, že ukrajinské síly nebudou schopny získat zpět významná území, jakmile je obsadí ruské jednotky. Úspěch této strategie závisí na schopnosti Ruska udržet nepřetržité útočné operace, a to i přes vysoké náklady na personál a zdroje.

Dopad zpoždění západní pomoci

Nedávné zpoždění západní bezpečnostní pomoci Ukrajině nahrává Putinovi, protože dává ruským silám příležitost převzít a udržet iniciativu na celé frontě. Tato zpoždění vedla k logistickým omezením pro Ukrajinu, což umožnilo ruským silám provádět postupné útočné operace na východní Ukrajině a dosahovat postupných taktických vítězství.

Analytici ISW tvrdí, že tato zpoždění posilují Putinovu důvěru v jeho „teorii vítězství“. Naznačují, že pokud bude podpora Západu i nadále nedůsledná, Putin pravděpodobně setrvá ve své strategii pomalých, plíživých ofenziv, protože věří, že rychlejší, rozhodující operace jsou nedosažitelné.

  Sestřelení letu MH17: po šesti letech nebyl nikdo odsouzen

Válka o přežití

Koncept opotřebovávací války závisí na schopnosti přečkat protivníka z hlediska lidských sil a zdrojů. Pro Rusko to znamená pokračovat v postupných ztrátách ukrajinských sil a zároveň jim bránit v přeskupení a zahájení účinných protiútoků. ISW se domnívá, že hlavní roli v této strategii hraje pokračující úsilí Ruska o oslabení schopnosti Ukrajiny mobilizovat potřebný personál a zdroje.

Putinovy výroky odrážejí jasné pochopení útočné povahy konfliktu. Udržováním iniciativy mohou ruské síly pokračovat v tlaku na ukrajinskou obranu a dosahovat taktických úspěchů, i když pomalým tempem.

Strategické důsledky pro Ukrajinu

Pro Ukrajinu je nezbytné tuto strategii narušit a převzít iniciativu. ISW zdůrazňuje, že Ukrajina musí vyřešit své problémy s lidskými zdroji a zajistit si důslednou a včasnou podporu Západu, aby mohla zahájit významné protiofenzívy. Pokud toho Ukrajina dosáhne, má šanci zvrátit současnou dynamiku a získat zpět okupovaná území.

Souhrnně řečeno, Putinova „teorie vítězství“ představuje dlouhodobou strategii zaměřenou na opotřebovací válku. Cílem tohoto přístupu je postupně vyčerpat ukrajinské síly a využít zpoždění v podpoře Západu. Pro Ukrajinu a její spojence spočívá cesta, jak této strategii čelit, v překonání logistických problémů a v opětovném získání iniciativy na bojišti.

Autor: Peter Jelen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com