Útok na dánskou premiérku podle policie pravděpodobně nebyl politicky motivován

Devětatřicetiletý muž, který v pátek večer napadl a udeřil dánskou premiérku Mette Frederiksenovou, zřejmě neměl k útoku politický motiv. Oznámila to dánská policie po předběžném výslechu muže, který byl až do 20. června vzat do vazby. Další informace k útočníkovi ani jeho motivu policie zatím neposkytla, uvedla agentura AFP. Premiérka při útoku utrpěla šok a lehké poranění krku, jinak vyvázla bez zranění.

Útok se uskutečnil dva dny před volbami do Evropského parlamentu (EP) v Dánsku. „Náš současný pracovní předpoklad je, že incident nebyl politicky motivován,“ uvedla policie na sociální síti X, když muže vyslechla. Dodala, že soudce podezřelého poslal do vazby.

Dánská veřejnoprávní stanice DR s odvoláním na podrobnosti ze soudního jednání uvedla, že podezřelý je Polák, který v Dánsku pobývá od roku 2019. Muž je obviněn z násilného činu proti osobě ve veřejné službě.

Podle soudce vše nasvědčuje tomu, že muž věděl, že osoba, kterou napadl, je dánská premiérka. Policie původně dospěla k závěru, že muž mohl k Frederiksenové chovat zášť. Podezřelý však při dnešním soudním jednání toto hodnocení popřel a místo toho ji chválil jako „opravdu dobrou premiérku“, uvedla stanice DR. Policie bude motiv činu nadále vyšetřovat.

Místní média uvedla, že muž zřejmě přistoupil k Frederiksenové a silně do ní strčil, když procházela jedním z hlavních kodaňských náměstí. Po prvotním vyšetřování se policie domnívá, že podezřelý udeřil premiérku sevřenou pěstí do pravé horní části paže. Podle DR byl muž „pravděpodobně pod vlivem drog a alkoholu“. Obžaloba při slyšení uvedla, že podezřelý v době zatčení mumlal a působil nepřítomně.

Zprávu o útoku na předsedkyni dánské vlády odsoudili okamžitě politici napříč politickým spektrem v Dánsku i v zahraničí, včetně českého premiéra Petra Fialy. Nejnověji se k nim přidala italská premiérka Giorgia Meloniová, šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová či francouzský prezident Emmanuel Macron.

  OSN: Od začátku ruské invaze na Ukrajinu zemřelo nejméně 1035 civilistů

V polovině května byl na Slovensku spáchán atentát na premiéra Roberta Fica, když předseda vlády po výjezdním zasedání vlády vyšel na náměstí v Handlové mezi občany. Útočník na Fica vystřelil z bezprostřední blízkosti pět ran z pistole. Tento týden Fico poprvé od atentátu veřejně promluvil. Řekl, že vůči útočníkovi necítí nenávist, střelce ale zároveň označil za aktivistu slovenské opozice a značnou část svého vyjádření věnoval kritice opozičních stran.

Před měsícem byli před volbami do EP a regionálních zastupitelství napadeni tři němečtí politici. Další útoky následovaly začátkem tohoto týdne.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com