Ruský útok na Charkov zasáhl hypermarket a zabil šest lidi, uvedla Ukrajina

Nejméně šest lidí zahynulo a čtyři desítky utrpěly zranění při ruském vzdušném útoku na hypermarket se stavebními potřebami v ukrajinském Charkově. Na platformě Telegram to dnes uvedl šéf oblastní správy Oleh Syněhubov, podle něhož se 16 lidí ještě pohřešuje. Vpodvečer informoval o dalším ruském úderu, který zasáhl centrum druhého největšího ukrajinského města a vyžádal si dvě desítky zraněných včetně třináctiletého chlapce.

„Charkov je celý den pod masivní raketovou palbou,“ napsal večer Syněhubov ve zprávě, kde informoval o nárůstu počtu zabitých při ruském úderu na hypermarket. Předchozí informace hovořily o čtyřech mrtvých včetně dvou pracovníků hypermarketu.

Ruská armáda při tomto úderu zaútočila na Charkov podle oblastní prokuratury pomocí řízených leteckých bomb UMPB D-30 z ruské Belgorodské oblasti. Syněhubov před tím informoval o útoku dvěma naváděnými leteckými pumami KAB.

Na místě úderu vypukl požár a prezident Volodymyr Zelenskyj upozornil, že v hypermarketu mohlo být tou dobou přes 200 lidí.

„V okolí není jediný vojenský objekt,“ podotkl Syněhubov. Také prezident uvedl, že ruský útok zasáhl zjevně civilní cíl. „Jedno z největších (obchodních) center – uvnitř bylo mnoho pracovníků a návštěvníků,“ napsal Zelenskyj. „Kdyby Ukrajina měla dostatečné prostředky protivzdušné obrany a moderních bojových letadel, byly by takové ruské údery prostě nemožné,“ podotkl prezident a znovu vyzval zahraniční představitele, aby pomohli Ukrajině posílit její protivzdušnou obranu.

Později charkovské úřady informovaly o novém ruském úderu, který zasáhl centrum Charkova. Tentokrát podle předběžných informací Rusové útočili raketou typu S-300 z Belgorodské oblasti, napsala oblastní prokuratura, podle níž tento úder poškodil administrativní budovy, supermarket, obchody, obytné domy a zranil 18 lidí.

Charkov je terčem ruských vzdušných útoků od začátku ruské invaze na Ukrajinu, v prvních měsících se ho Rusové i pokoušeli neúspěšně dobýt. Ukrajinští vojáci je v září 2022 během bleskové ofenzivy vytlačili z téměř celé části Charkovské oblasti, kterou Rusové do té doby okupovali.

  Moskva předala USA basketbalistku Grinerovou, která byla v ruském vězení

V posledních měsících Rusko zintenzivnilo vzdušné útoky na Charkovskou oblast i na regionální metropoli a nedávno obnovilo pozemní ofenzivu na severu regionu, který hraničí s Ruskem. Rusové pozemní útok zahájili ze svého území ve směru na ukrajinská města Vovčansk a Lypci a obsadili několik pohraničních vesnic.

Zprávy o zabitých nebo zraněných civilistech kvůli ruským úderům přicházejí z Charkovské oblasti a Charkova v poslední době často. Ve čtvrtek ukrajinští činitelé informovali o sedmi mrtvých a řadě zraněných při ruském útoku na město. Úder podle nich zasáhl tiskárnu, podle prezidenta Zelenského shořelo 50.000 knih.

Při ukrajinském ostřelování zemřeli čtyři lidé, uvedl belgorodský gubernátor

Při ukrajinském ostřelování obce Okťabrskij zahynuli čtyři lidé, uvedl dnes gubernátor ruské Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov na platformě telegram. Dalších 12 lidí, mezi nimiž je i jedno dítě, podle něj muselo být hospitalizováno.

„Ukrajinské ozbrojené síly ostřelovaly vesnici Okťabrskij ze salvových raketometů. K velkému zármutku zemřeli dva lidé – muž a žena utrpěli mnohočetná smrtelná poranění střepinami,“ napsal nejprve gubernátor. Později navýšil počet mrtvých o další dva.

Belgorodská oblast sousedí s Ukrajinou, která se přes dva roky brání ruské vojenské agresi. Ruské příhraniční regiony v souvislosti s ruskou invazí do sousední země čelí ostřelování a útokům dronů, které ruské úřady připisují Ukrajině.

Ta informuje o ruských vzdušných útocích nebo dělostřeleckému ostřelování svého území prakticky denně. Dnes například ukrajinští činitelé informovali o ruském vzdušném úderu na hypermarket se stavebními potřebami v Charkově, při kterém podle nich zahynulo nejméně šest lidí, desítky utrpěly zranění.

Ruská Belgorodská a ukrajinská Charkovská oblast spolu sousedí, přičemž ruská armáda se v prvních měsících invaze neúspěšně pokoušela dobýt i Charkov. Ukrajinští vojáci je v září 2022 během bleskové ofenzivy vytlačili z téměř celé části Charkovské oblasti, kterou Rusové do té doby okupovali.

  Kyjev prolomil ruskou obranu u Záporoží, tvrdí generál

Nedávno ruské síly obnovily pozemní ofenzívu přes hranici mezi těmito dvěma regiony a obsadily několik ukrajinských pohraničních vesnic. Ruský prezident Vladimir Putin před několika dny prohlásil, že cílem je v této lokalitě vytvořit nárazníkovou zónu kvůli ukrajinským útokům na Belgorodskou oblast.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com