Hlavním tématem zasedání ministrů NATO v Praze bude nejspíš podpora Ukrajiny

Hlavním tématem neformálního zasedání ministrů zahraničí členských států Severoatlantické aliance (NATO) v Praze příští týden bude nejspíš válka na Ukrajině. Bude to příprava na červencový alianční summit ve Washingtonu bez formálních závěrů. Novinářům to řekl David Konecký, vrchní ředitel sekce bezpečnostní a multilaterální ministerstva zahraničí a budoucí český velvyslanec při NATO.

Setkání šéfů diplomacií se uskuteční příští čtvrtek a pátek. Slouží k tomu, aby ministři projednali citlivé záležitosti, u nichž třeba mohou být nejasnosti. Jednání je podle Koneckého velmi úzce spojeno s úspěchem summitu NATO ve Washingtonu.

Pro Česko je to, že se zasedání ministrů koná v Praze, důležitým signálem toho, že země je spolehlivým a platným členem aliance, kterému NATO dává bezpečnostní záruky a který je současně připraven do aliance investovat. Česko tím chce ukázat, že se chce aktivně podílet na formování mezinárodního prostředí.

Hlavním místem konání zasedání bude Černínský palác, kde se v pátek dopoledne uskuteční zasedání. Program na okraj jednání ale bude i na Pražském hradě či v Senátu. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) událost využije i k několika bilaterálním jednáním s protějšky z různých států, zejména těch geograficky vzdálenějších.

Podle zdrojů obeznámených s podobou akce budou kromě podpory Ukrajiny ve válce s Ruskem tématy plnění závazku vydávání dvou procent hrubého domácího produktu na obranu jednotlivými členskými státy nebo vztahy s partnery v Indo-Pacifiku.

Setkání je podle ministerstva zahraničních věcí důležitým připomenutím letošního 25. výročí členství Česka v NATO a 75. výročí založení aliance. Podle dřívějších informací serveru Seznam Zprávy se počítá na akci s rozpočtem 100 milionů korun. Podle ministerstva půjde o největší alianční akci v Česku od summitu NATO v Praze v roce 2002. Oficiální logo zasedání znázorňuje panorama pražských Hradčan.

ČTK

  Slovenská sněmovna v prvním čtení schválila nový zákon o televizi a rozhlasu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com