Rada bezpečnosti OSN se v neděli sejde kvůli útokům na Izrael

Rada bezpečnosti OSN se v neděli sejde po největším útoku radikálního palestinského hnutí Hamás na Izrael za poslední roky, oznámil dnes podle agentury Reuters mluvčí OSN Stéphane Dujarric. Brazílie, která tento měsíc převzala rotující předsednictví RB OSN, krátce předtím uvedla, že mimořádné zasedání svolá. Útoky Hamásu mezitím odsoudil generální tajemník OSN António Guterres, který vyzval mezinárodní společenství“ k veškerému diplomatickému úsilí“, aby se zabránilo rozšíření tohoto konfliktu.

„Generální tajemník má hluboké obavy o civilní obyvatelstvo a vyzývá k maximální zdrženlivosti. Civilisté musí být vždy respektováni a chráněni v souladu s mezinárodním humanitárním právem,“ uvedl Dujarric.

Útoky odsoudila také Brazílie a vyjádřila solidaritu s izraelským lidem. V prohlášení rovněž zopakovala, že podporuje dvoustátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu, tedy vytvoření nezávislého palestinského státu po boku Izraele.

„Brazilská vláda opakuje, že neexistuje žádné ospravedlnění pro uchýlení se k násilí, zejména proti civilistům, a vyzývá všechny strany k maximální zdrženlivosti, aby se zabránilo eskalaci situace,“ uvedlo ministerstvo zahraničí. Úřad dodal, že „pouhé vedení konfliktu není životaschopnou alternativou řešení izraelsko-palestinské otázky a obnovení mírových jednání je naléhavé“.

Jednotky Hamásu dnes ráno začaly ostřelovat izraelská města a vnikly na izraelské území. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu přislíbil odvetu a prohlásil, že jeho země je ve válce. Při útoku radikálních ozbrojenců z palestinského Pásma Gazy dnes zahynulo nejméně 100 Izraelců, přes 900 dalších utrpělo zranění, uvedl list The Times of Israel. Při izraelské odvetě za útok Hamásu bylo v Gaze zabito nejméně 198 lidí a nejméně 1610 lidí utrpělo zranění.

ČTK

  Deset mrtvých po útoku na koksovnu v Donbasu. Ruská raketa zasáhla zastávku autobusu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com