Za 77 tanků Leopard 2A8 by měla česká vláda zaplatit 52 miliard Kč

Za 77 tanků Leopard 2A8 by mělo Česko zaplatit 52 miliard korun, řekl dnes na tiskové konferenci premiér Petr Fiala (ODS). Vláda dnes udělala další krok k jejich nákupu, rozhodla o přistoupení k dohodě o společném pořízení tanků s dalšími evropskými zeměmi v čele s Německem. Nahradit mají sovětskou techniku, po roce 2030 by měla mít česká armáda 122 tanků Leopard.

Podle Fialy není schválení dohody souhlasem s nákupem, ale jde o nezbytný mezikrok. Spolupráce s dalšími zeměmi je podle něj výhodná, zapojení do společných nákupů umožňuje snižovat cenu díky množstevní slevě. Umožňuje také zapojení českých firem do celého dodavatelského řetězce.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) zopakovala, že koalici zemí, které mají o nákup tanků zájem, vede Německo. To už uzavřelo smlouvu s výrobcem, jímž je podle ministryně německo-francouzská společnost KNDS. Česko podle ní pořídí tanky Leopard 2A8 v šesti modifikacích.

Fiala připomněl, že kromě přistoupení k tendru na nákup nových tanků 2A8 Německo Česku nabídlo také 14 tanků Leopard 2A4 a jedno vyprošťovací vozidlo. Jejich cena bude řádově v jednotkách miliard korun, uvedlo dnes ministerstvo obrany v tiskové zprávě. Stejný počet tanků už Německo Česku darovalo za pomoc Ukrajině. Další shodný dar oznámila česká vláda letos v únoru, podle Fialy budou tanky darovány v blízké budoucnosti. Po roce 2030 by tak měla mít česká armáda 122 tanků Leopard, uvedli premiér a ministryně.

Dohoda by podle Černochové měla být podepsána do konce července, následovat bude vyjednávání mimo jiné o průmyslové spolupráci. „Všechny vyjednané podmínky ještě předtím, než řekneme ano, předložím vládě k definitivnímu schválení,“ uvedla ministryně. Ministerstvo obrany dnes uvedlo, že by smlouvy na nákup tanků Leopard ve verzích 2A8 i 2A4 měly být uzavřeny do konce letošního roku.

Částka 52,1 miliardy korun podle ministerstva zahrnuje i příslušenství, školení či zkoušky. „Započítána je i inflační a kurzová rezerva, konečná cena tak může být nižší,“ sdělil úřad.

Vláda dnes zároveň schválila zařazení hlavního bojového tanku na seznam strategických projektů armády, spolu s pořízením dvou středních transportních letounů. Dosud bylo na seznamu pořízení bojových vozidel pěchoty CV90 a nákup letounů F-35.
Výběr velkých armádních zakázek ČR z poslední doby:
Americké bojové letouny F-35 Lightning II – 150 miliard korun

  Banky poskytly v lednu hypotéky za 13 miliard

– Vláda v červenci 2022 rozhodla, že ministerstvo obrany zahájí s USA jednání o pořízení letounů F-35 Lightning II. Loni v září vláda schválila nákup 24 amerických letounů za 150 miliard korun, příslušné memorandum bylo podepsáno na konci letošního ledna. Za stíhačky, související vybavení, výcvik, munici a zajištění životního cyklu ČR zaplatí 106 miliard korun, postupně je uhradí v letech 2024 až 2034. Dalších 44 miliard korun půjde zejména na infrastrukturu, na palivo, přípravu personálu a odvod DPH. První stroje budou hotovy v roce 2029, jejich dodávky do ČR začnou v roce 2031 a skončí do roku 2035. Celkové náklady na pořízení a provoz stíhaček F-35 do konce jejich životnosti v roce 2069 odhaduje ministerstvo obrany na 322 miliard korun. Půjde nejspíš o nejdražší armádní nákup moderní historie.
Švédská pásová bojová vozidla pěchoty CV90 – téměř 60 miliard korun

– Vláda loni v květnu schválila nákup 246 pásových bojových vozidel pěchoty CV90 za 59,7 miliardy korun. Česká republika je pořídí formou mezivládní dohody ze Švédska. Armáda původně chtěla 210 strojů za 51,7 miliardy korun. Kvůli rostoucím cenám techniky se ale ministerstvo rozhodlo využít opce a pořídit i dalších 36 strojů. Cenu za 30letý životní cyklus pásových bojových vozidel pěchoty CV90 se ministerstvo obrany odhaduje na zhruba 100 miliard korun. Prvních deset vozidel CV90 armáda dostane v roce 2026, dodávky pak mají pokračovat do roku 2030. Švédsko smluvně garantuje, že podíl českých firem na výrobě dosáhne nejméně 40 procent hodnoty zakázky, v opačném případě budou následovat sankce. Výrobce počítá s využitím asi tří desítek českých firem, smlouvy s hlavními dodavateli již podepsal.
Tanky – 52 miliard korun

– Armáda v prosinci 2022 převzala první z tanků Leopard, které ČR za vojenskou pomoc Ukrajině věnovalo Německo. Česká republika získala 14 starších tanků verze 2A4, poslední dorazil loni v listopadu, součástí transakce je i jedno vyprošťovací vozidlo. Kromě samotných strojů česká armáda získala také náhradní díly, munici a tříletou servisní podporu včetně výcviku vojáků. Cena daru je podle dřívějších informací 3,85 miliardy korun. Letos v únoru ministryně obrany Jana Černochová (ODS) vládu informovala o možnosti dalšího daru ve stejném obsahu. Německo také ČR nabídlo možnost nákupu dalších 14 tanků Leopard 2A4 a jednoho vyprošťovacího vozidla, celkem by tak ČR měla 42 tanků Leopard 2A4 a tři vyprošťovací vozidla.

  Průzkum: Už víc než čtvrtině Čechů stačí peníze jen na nejlevnější jídlo a oděvy

– Loni v květnu vláda pověřila ministryni Černochovou k jednání s Německem o společném nákupu bojových tanků Leopard v nové verzi 2A8. V červenci Černochová řekla, že v případě připojení k německému tendru na nákup tanků Leopard v nové verzi 2A8 by ČR chtěla pořídit nejméně 77 těchto strojů. Černochová minulý týden uvedla, že vláda bude v následujících týdnech schvalovat dohodu o přistoupení ke společnému pořízení tanků Leopard 2A8. Dohoda je podle ministryně mezikrokem k samotnému uzavření smlouvy o nákupu, která by mohla být podepsána do konce letošního roku. Samotná dohoda by podle ní měla být podepsána do konce července, následovat bude vyjednávání mimo jiné o průmyslové spolupráci. Podle dnešního oznámení premiéra Petra Fialy by česká vláda měla za 77 tanků Leopard 2A8 zaplatit 52 miliard korun.
Víceúčelové a bojové vrtulníky – 17,6 miliardy korun

– Ministerstvo obrany v listopadu 2019 definitivně schválilo nákup 12 vrtulníků ze Spojených států v ceně 14,6 miliardy korun bez DPH (zhruba 17,6 miliardy s DPH). Smlouvu podepsal tehdejší ministr Lubomír Metnar (za ANO) v USA v prosinci 2019. ČR získá osm víceúčelových UH-1Y Venom a čtyři bojové vrtulníky AH-1Z Viper. První vrtulníky pořizované z USA česká armáda převzala loni, poslední dorazí příští týden. Zakázka umožňuje i zapojení českého obranného průmyslu z více než 30 procent. Dalších starších šest viperů a dva venomy dostane česká armáda ze Spojených států darem za pomoc Ukrajině. Americké vrtulníky ve výzbroji nahradily ruské Mi-24V/35.
Protiletadlový raketový systém SPYDER – 13,7 miliardy korun

– MO v září 2020 oznámilo, že chce koupit protiletadlový raketový systém přímo od izraelské vlády. Původně očekávalo, že za pořízení systému SPYDER od firmy Rafael zaplatí asi deset miliard korun včetně DPH. Izraelská strana pak předběžně prezentovala cenu o 50 procent vyšší, než ČR předpokládala, tedy zhruba 15 miliard korun. Tehdejší ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) poté seznámil vládu s tím, že ČR pořídí formou mezivládní dohody od izraelského kabinetu čtyři baterie protiletadlového raketového kompletu za 13,7 miliardy korun. V říjnu 2021 ministerstvo podepsalo smlouvu. Systém, který je určen pro obranu vzdušného prostoru, by měl dorazit do roku 2026. Ve výzbroji nahradí přes 40 let starý protiletadlový komplet 2K12 KUB sovětské konstrukce a výroby.
Děla – 10,3 miliardy korun

  Soud vyhlásil úpadek ČSA, firma dluží přes 1,8 miliardy Kč

– Ministr Metnar v září 2021 oznámil, že nová děla, 52 samohybných houfnic Caesar, ministerstvo obrany koupí od francouzské firmy Nexter Systems za 8,52 miliardy korun s DPH; ministerstvo uzavřelo smlouvu 30. září. Většinu děl zkompletuje v České republice holding Czechoslovak Group (CSG), který dodá podvozky Tatra a pancéřové kabiny. Cena zakázky je proti původním předpokladům asi o 40 procent vyšší, důvodem je podle dřívějšího vyjádření ministerstva například inflace nebo zdražení surovin. Houfnice ve výzbroji české armády nahradí děla DANA, která neodpovídají požadavkům NATO na dostřel i na ráži, kterou spojenci používají. Předloni ministerstvo obrany uzavřelo dodatek ke smlouvě na nákup dalších deseti francouzských houfnic Caesar, zaplatí za ně 1,77 miliardy korun. Armáda jich tedy dostane 62, stát dohromady budou 10,3 miliardy korun. První by měla být dodána letos, poslední v roce 2026.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com