Lipavský navštíví Slovensko, s nímž Česko přerušilo mezivládní konzultace

Český ministr zahraničí Jan Lipavský se dnes v Bratislavě sejde se slovenskými vrcholnými představiteli včetně nového prezidenta Petera Pellegriniho. Kabinet premiéra Petra Fialy v březnu přerušil mezivládní konzultace se Slovenskem kvůli rozdílným názorům na klíčová témata zahraniční politiky.

Dopoledne Lipavský spolu se svým slovenským kolegou Jurajem Blanárem položí kytice k pomníkům spoluzakladatelů Československa Tomáše Garrigua Masaryka a Milana Rastislava Štefánika. Následně mají naplánováno společné jednání.

Odpoledne Lipavského přijme místopředseda slovenské sněmovny Peter Žiga, který je pověřen vedením parlamentu. Dále bude mít Lipavský podle programu schůzku s vicepremiérem a ministrem obrany Robertem Kaliňákem, jenž po květnovém pokusu o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica převzal roli lídra kabinetu. Šéf české diplomacie se sejde i s novým slovenským prezidentem Pellegrinim, který se úřadu ujal v sobotu.

Březnové rozhodnutí Prahy přerušit pravidelné schůzky české a slovenské vlády slovenští vládní politici kritizovali nebo nad ním vyjádřili překvapení, a to včetně tehdejšího šéfa sněmovny Pellegriniho. Obě země se liší zejména v názoru na válku na Ukrajině, která se více než dva roky brání ruské vojenské invazi. Nynější Ficova vláda po svém loňském nástupu do úřadu zastavila vojenskou pomoc Kyjevu ze státních zásob. Fico dříve také tvrdil, že strategie západních zemí ohledně Ukrajiny selhala a že Rusko nelze porazit v konvenční válce.

ČTK

  Oprava na Florenci přeruší o víkendu provoz linky metra C v centru Prahy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com