Průzkum: Podle 70 pct. Ukrajinců má Zelenskyj zůstat prezidentem do konce války

Na 70 procent Ukrajinců si myslí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj by měl zůstat prezidentem až do skončení válečného stavu. Vyplývá to z průzkumu, který dnes zveřejnil Kyjevský mezinárodní ústav sociologie (KMIS). Podle něj zároveň klesl počet těch, kteří podporují Zelenského politiku.

Ruské úřady zastávají názor, že Zelenskyj po 20. květnu, kdy mu vypršel řádný pětiletý mandát, ztratil legitimitu. To však Kyjev a jeho západní spojenci odmítají. Válka, kterou Moskva proti Ukrajině rozpoutala, totiž nedovoluje uspořádat volby. A podle ukrajinské ústavy má prezident vykonávat svou funkci, dokud ji nepřevezme jeho nástupce.

Podle institutu KMIS sondáž naznačuje, že Zelenského legitimitu na Ukrajině velká většina obyvatel nezpochybňuje. Souhlas s tvrzením, že Zelenskyj by měl zůstat v čele země až do konce válečného stavu, vyjádřilo 70 procent respondentů, zatímco 22 procent si jich myslí opak.

Z průzkumu dále vyplývá, že většina Ukrajinců (56 procent) kroky Zelenského v prezidentském úřadě spíše nebo zcela podporuje. Spíše nebo zcela je naopak odmítá 37 procent. V předchozím průzkumu ze září 2023 Zelenského činnost schvalovalo 77 procent dotázaných.

Většina Ukrajinců (58 procent) rovněž souhlasí s tvrzením, že ukrajinská vláda by při jednáních neměla dělat kompromisy a země by měla pokračovat v boji proti Rusku tak dlouho, dokud to bude nutné. Nesouhlas s tím vyjádřilo 30 procent lidí. Zároveň bezmála dvě třetiny (65 procent) respondentů mají za to, že výsledky případného jednání s Ruskem by měli schválit občané v referendu.

ČTK

  V bojích na Ukrajině zemřel 52letý Američan, uvedly americké úřady

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com