Izrael podle představitele Hamásu přiznal, že ve válce selhal

Tvrzení mluvčího izraelské armády Daniela Hagariho, že Hamás nelze zničit, je upřímným přiznáním, že Izrael už v tuto chvíli selhal. V rozhovoru s televizí Al-Džazíra to uvedl člen politického vedení Hamásu Ghází Hamad.

Hagari v rozhovoru s izraelskou stanicí Channel 13 řekl, že zničení palestinského hnutí Hamás v Pásmu Gazy je nemožné, jelikož jde o myšlenku a ideologii a izraelská vláda pro musí najít alternativu. Na poznámku reagovala prohlášením kancelář premiéra Benjamina Netanjahua, podle které je izraelská armáda povinna plnit válečné cíle vlády, mezi nimiž je mimo jiné zničení politické a vojenské infrastruktury Hamásu.

Hamad v rozhovoru poznamenal, že po devíti měsících války je jasné, že Hamás není možné zničit, ani pokud by Izrael použil stokrát víc munice.

„To změní běh dějin a přesvědčí mezinárodní společenství, že hnutí Hamás zůstane na politické scéně a bude trvalou součástí společenské struktury a struktury odporu,“ řekl Hamad, který z Pásma Gazy uprchl krátce před 7. říjnem. Hamad také tvrdí, že Hagariho komentáře jsou důkazem neshod v izraelské vládě a že Izraelci premiérovi Netanjahuovi vzkazují, aby zastavil válku.

Válku v Pásmu Gazy vyprovokoval teroristický útok Hamásu a dalších radikálních skupin ze 7. října, při němž palestinští ozbrojenci pozabíjeli téměř 1200 lidí, většinou civilistů, a dalších asi 250 odvlekli do Pásma Gazy jako rukojmí. Více než stovka z nich byla propuštěna při dosud jediném příměří na konci listopadu. Podle aktuální bilance ministerstva zdravotnictví v Gaze, které kontroluje hnutí Hamás, při izraelské ofenzivě zahynulo 37.431 Palestinců a dalších 85.653 bylo zraněno. Tisíce dalších těl pravděpodobně zůstávají zavaleny v sutinách zřícených domů.

ČTK

  Podle prvních odhadů volby v Lotyšsku vyhrála strana premiéra Kariňše

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com