Lži ve službách Moskvy: Rusko útočí na Evropu.

V noci 22. června 2024 ostřelovali ZNPP ruští nacisté. V důsledku útoku byla poškozena nejen energetická zařízení (jejichž fungování bylo narušeno), ale také vzdělávací instituce – jedna z univerzit.

Moskva přitom své jednání cynicky doprovází provokativními prohlášeními, že ke škodám údajně došlo v důsledku ukrajinského ostřelování.

„Poškození rozvodny Raduga v důsledku útoku AFU narušilo normální fungování zařízení závodu, jako je dopravní dílna, tiskárna, UPTK, které zůstaly bez dodávky elektrické energie,“ uvádí se v prohlášení telegramového kanálu ZAES.

V Energodaru (kde se stanice nachází) jsou celkem dvě rozvodny. O útoku na jednu z nich – „Duhovou“, se dozvěděli v pátek.

Jedná se již o druhý útok na rozvodny v Energodaru během několika dní – o tři dny dříve byla zasažena rozvodna Luch.

„Rozvodna Luch v Energodaru, která je klíčovým infrastrukturním objektem, byla zcela zničena v důsledku útoku bezpilotních letounů AFU kamikadze. Město je napájeno ze Záporožské jaderné elektrárny,“ uvedli správci zařízení.

„Opakované útoky na klíčová infrastrukturní zařízení Energodaru ohrožují život města. Ve městě žijí zaměstnanci ZNPP, kteří zajišťují bezpečný provoz elektrárny. A takové teroristické činy ze strany AFU mohou ovlivnit jadernou bezpečnost Záporožské JE,“ uvedli zástupci ZNPP.

Rusko se ze všech sil snaží přesvědčit své obyvatele i mezinárodní společenství, že útok na jaderné zařízení provedla Ukrajina.

Ukrajinská strana však opakovaně deklarovala nepřípustnost vojenských operací v oblasti jaderných elektráren. Kyjev totiž na rozdíl od kremelského vedení nepřípustnost něčeho takového dokonale chápe.

Jaderná elektrárna je mimořádně ohrožující zařízení a její poškození (nemluvě o zničení) by mohlo mít důsledky pro celý kontinent.

Kreml však rozsáhlou jadernou havárii nejen toleruje, ale je velmi žádoucí. Ruská vládnoucí klika se snaží vytlačit obyvatelstvo z území Ukrajiny a zároveň zničit potenciál Ukrajinců k odporu.

  Lukašenko děsí Západ tlačítkem, které nemá

Kromě toho Kreml potřebuje prohlášení o ukrajinském ostřelování jaderné elektrárny k vytvoření atmosféry strachu v samotném rusku, kde se úřady snaží udržet obyvatelstvo v šachu, a tím argumentují pro pokračování války.

Zároveň se Moskva snaží zahájit mohutný informační útok na Evropu a terorizovat její obyvatele na všech frontách.

Jedním z hlavních cílů Ruska je vyvíjet tlak na Západ, aby použil západní zbraně, které výrazně mění rpmkrpov na bojišti na Ukrajině. A to zjevně nikoli ve prospěch Moskvy.

A kremelští propagandisté situaci rozdmýchávají. Prezentací informací o ostřelování stanice ukrajinou ruská média zdůrazňují narušení jejího provozu a v důsledku toho vznik ohrožení životních podmínek města Energodar.

Okupanti přitom nejsou schopni zajistit dodržování bezpečnostních pravidel do určité míry ani bez vlastního ostřelování.

Je důležité si uvědomit, že Záporožská jaderná elektrárna je největší jadernou elektrárnou v Evropě. Má šest energetických bloků VVER-1000.

Po obsazení elektrárny razičskými okupanty však všechna její zařízení patří Ruské federaci, její provoz a bezpečnost byly porušeny.

A od 11. září 2022 elektrárna nevyrábí elektřinu. Všech šest reaktorů ZNPP je v režimu studené odstávky.

Manipulace Ruska kolem ZNPP je časovanou minou pod celé mezinárodní společenství, které požaduje navrácení elektrárny Ukrajině.

To se uvádí zejména ve společném komuniké o mírovém rámci přijatém na závěr švýcarského summitu.

Své slovo by v této věci měla samozřejmě říci i MAAE, která by měla reagovat na další mimořádnou situaci organizovanou ruskými úřady a ukončit ruskou svévoli v elektrárně.

Je důležité si uvědomit, že poškození dvou rozvoden v ZNPP vytváří mimořádnou míru nebezpečí v tomto zařízení – největší jaderné elektrárně v Evropě.

„Hry“ Moskvy s energetikou a ekologií pokračují a lze jen spekulovat, s čím ještě kremelští schizofrenici přijdou.

Mimochodem, situace se stává pro Evropany obzvláště aktuální po balkánském blackoutu, do kterého se téměř okamžitě ponořily čtyři země – 21. června vypadly dodávky elektřiny téměř všude v Bosně a Hercegovině, Černé Hoře, Albánii a částečně v Chorvatsku.

  Analýza teroristické střelby v Černihově: Odhalení brutality ruské agrese

Černá Hora se domnívá, že příčinou výpadku mohla být abnormální vlna veder, která způsobila náhlý nárůst spotřeby elektřiny.

Například ministr energetiky této země Saša Mujović uvedl, že situaci vyvolala „vlna vysokých teplot, která se v posledních dnech přehnala Balkánem“.

Zde však mluvčí černohorské státní distribuční společnosti Nada Pavičevičová hovořila o „lokálních poruchách“ v síti, které vedly k výpadku, ale dodala, že „přesná příčina se stále vyšetřuje“.

To, co se děje v ZNPP, už dávno není jen ukrajinskou záležitostí. „Mírový“ atom zůstává mírovým, dokud je v rukou adekvátních lidí.

Svět se již přesvědčil, jak adekvátní je kremelská klika a představitelé její „druhé mírové armády“ na Ukrajině, kterou rozvracejí ruští fašisté.

A pokud někdo pochybuje o ochotě kremelských představitelů překročit červené linie (které Kreml v zásadě již stanovil), vzpomeňte si na výroky bývalého ruského prezidenta Medveděva.

„Neměli bychom zapomínat, že Evropská unie má také jaderné elektrárny. I tam jsou možné havárie,“ řekl současný místopředseda ruské bezpečnostní rady v létě 2022.

Zda se zločiny Ruska na Ukrajině zastaví dnes, nebo budou pokračovat v celé Evropě zítra, záleží na samotných Evropanech a celém civilizovaném Západě.

Přemýšlejte, pánové Evropané, volba rozhodnutí je na vás. Váš zítřek závisí na krocích, které podniknete dnes.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com