Na Hradě se v pondělí po více než půl roce sejdou nejvyšší ústavní činitelé

V pondělí v poledne se na Pražském hradě sejdou nejvyšší ústavní činitelé k zahraniční politice. Oznámil to dnes odbor komunikace prezidentské kanceláře. K prezidentu Petru Pavlovi, předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS), šéfce Sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09) a premiérovi Petru Fialovi (ODS) se připojí také ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) a ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Lze předpokládat, že tématem jednání bude červencový summit Severoatlantické aliance (NATO) ve Washingtonu, na kterém bude Česko reprezentovat hlava státu. Politici by se mohli věnovat konfliktům na Ukrajině a na Blízkém východě. Jedním z témat by také mohlo být diplomatické zastoupení v Moskvě poté, co na ambasádě v Rusku skončili velvyslanec Vítězslav Pivoňka i chargé d’affaires Jiří Čistecký, který bude nově velvyslancem v Německu.

Naposled se nejvyšší ústavní činitelé společně s Lipavským sešli v prosinci, probrali tehdy plánované zahraniční návštěvy či bezpečnostní situaci s ohledem na vývoj na Ukrajině a Blízkém východě. Pavel po tehdejším setkání také uvedl, že v dlouhodobém horizontu se počítá s tím, že Česko by mělo mít v Rusku velvyslance.

ČTK

  Zeman hovořil s Čaputovou, slovenská prezidentka poděkovala za solidaritu ČR

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com