Vyznamenaný voják si má odpykat 11 let za vraždu dívky v Luhansku, píše tisk

Ruský vojenský soud v okupované části Luhanské oblasti na východě Ukrajiny odsoudil podplukovníka Ireka Magasumova k 11 letům vězení poté, co jej uznal vinným z vraždy místní dívky, uvedl dnes na svém webu list Kommersant s odvoláním na důstojníkova obhájce. Soud také zbavil Magasumova titulu Hrdiny Ruska, ponechal mu však vojenskou hodnost. Podplukovník trvá na své nevině, obhajoba zvažuje, že se proti rozsudku odvolá.

Zločin, za který byl důstojník odsouzen, byl spáchán v Luhansku loni v srpnu. Podle vyšetřovatelů Magasumov spolu s dvěma dalšími důstojníky oslavoval vyznamenání – o deset dní dříve dostal právě zlatou hvězdu Hrdiny Ruska – v baru, kde se k nim připojily dvě místní dívky. Jedna z nich poprosila vojáky, aby ji nechali vystřelit z pistole, a tak se společnost vydala z baru do uličky, kde zaznělo několik ran. Osmnáctiletá dívka byla zasažena do hrudi a zakrátko vykrvácela. Druhá dívka tvrdila, že její kamarádku zastřelil právě Magasumov. Podplukovníkův podřízený při výslechu nejprve uvedl, že podplukovník náhodou zasáhl dívku, když přebíjel zbraň, ale později výpověď odvolal, napsal dříve Kommersant.

Magasumov v závěrečném vystoupení žádal soudce, aby mu neodebral vojenskou hodnost, protože je „odhodlán bránit vlast“ bez ohledu na verdikt a domnívá se, že „nejužitečnější bude na frontové linii“. Velení jednotky, u které sloužil, žádalo soud, aby vyměřil podmíněný trest vzhledem k „vojenské službě ve zvláštním období“, tedy v době války proti Ukrajině. Za podplukovníka se u soudu přimlouval také gubernátor sibiřské Kemerovské oblasti a poslanec Alexandr Chinštejn z vládní strany Jednotné Rusko, napsal server Mediazona.

ČTK

  Německo má obavy z konce dodávek ruského plynu. Nord Stream 1 přestane fungovat kvůli opravě

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com