Pět lidí zemřelo na jihu Slovenska při srážce vlaku z ČR a autobusu

Pět lidí zemřelo a nejméně stejný počet dalších osob utrpěl zranění na jihu Slovenska při dnešní srážce rychlíku EC 279 z Prahy do Budapešti s linkovým autobusem. Informovalo o tom na facebooku operační středisko slovenské záchranné služby, které upravilo původní informaci o čtyřech mrtvých. Mluvčí slovenského národního vlakové dopravce ZSSK Dominik Drevický ČTK řekl, že žádná z obětí necestovala vlakem. Generální ředitel Českých drah (ČD) Michal Krapinec na sociální síti napsal, že strojvedoucí ČD byl s lehkými popáleninami ošetřen na místě. České ministerstvo zahraničí ČTK informovalo, že zatím nemá informace o tom, že by mezi oběťmi byli čeští občané.

Nehoda se stala na železničním přejezdu nedaleko Nových Zámků, kde krátce před 21:00 záchranáři odtahovali části zničeného autobusu. Slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok, který se dostavil na místo srážky, novinářům řekl, že dva zranění z autobusu jsou ve vážném stavu. Příčina nehody, při které se autobus roztrhl na dvě části, se nyní vyšetřuje. Totožnost zemřelých se úřadům zatím nepodařilo zjistit. V autobusu na místní lince mezi Novými Zámky a vesnicí Kolta bylo osm lidí a řidič, který nehodu přežil. Podle Šutaje Eštoka by pět mrtvých a pět dalších zraněných měla být konečná bilance srážky.

Veřejnoprávní stanice RTVS uvedla, že podle neověřených informací nehodu zavinila nefungující zvuková a světelná signalizace na železničním přejezdu. Jih Slovenska naposledy ve středu zasáhly silné bouře; voda mimo jiné zaplavila část nemocnice v Nových Zámcích, která byla kvůli tomu uzavřena. Zraněné z nehody zdravotníci dopravili do několika jiných nemocnic.

Podle Drevického ve vlaku bylo přes 100 cestujících. Lokomotiva patřila ČD a vlaková souprava zase ZSSK, stejně jako vlakový personál. ZSSK uvedla, že pro cestující z vlaku zajistila náhradní dopravu do Štúrova, které leží na mezinárodním železničním koridoru z Prahy do Budapešti. Kvůli nehodě byl provoz vlaků mezi Novými Zámky a Dvory nad Žitavou přerušen.

  Moskva označila za nežádoucí osoby 40 německých diplomatických pracovníků

České ministerstvo zahraničí zatím nemá informace o tom, že by mezi oběťmi nehody byli čeští občané. „Nicméně záchranné práce na místě stále pokračují a náš zastupitelský úřad v Bratislavě zůstává v kontaktu se slovenskou policií,“ uvedla na dotaz ČTK po 19:00 Mariana Wernerová z odboru komunikace ministerstva zahraničí.

U nehody zasahovaly sanitky i vrtulníky. Český server zdopravy.cz s odvoláním na slovenského provozovatele letecké záchranné služby Air–Transport Europe (ATE) informoval, že vrtulníky vzlétly z Bratislavy a Nitry.

Nehoda se stala krátce po 17:00 SELČ na přejezdu se závorami a světelnou signalizací, uvedla mluvčí úřadu spravujícího slovenskou železniční síť Vladimíra Bahýlová.

Server tvnoviny.sk zveřejnil video, na němž hoří, k nebi stoupá černý dým a cestující procházejí kolem kolejí. Autobus patřící společnosti Arriva je po srážce vážně poškozený, náraz ho podle slovenských médií roztrhl. Lokomotivu zachvátily plameny.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com