Fotbalisté Švýcarska vyřadili obhájce titulu Italy a jsou ve čtvrtfinále ME

Fotbalisté Itálie titul mistra Evropy neobhájí. V osmifinále nestačili na Švýcarsko a po porážce 0:2 pro ně turnaj končí nejhorším výsledkem za posledních 20 let. Naopak Švýcaři díky brankám Rema Freulera a Rubéna Vargase vyrovnali svůj nejlepší výsledek v historii evropských šampionátů. Navíc přerušili 31 let dlouhé čekání na výhru nad italským týmem.

V úvodním osmifinále Eura bylo Švýcarsko v Berlíně od začátku lepším týmem. Ve čtvrtfinále se utká s vítězem nedělního duelu mezi Anglií a Slovenskem.

„Je to skvělý pocit. Ukázali jsme opravdu dobrý výkon. Od úvodních sekund bylo jasně vidět, že jsme přijeli vyhrát a postoupit. Všichni jsme bojovali jako tým. Bylo to neuvěřitelné,“ řekl záložník Fabian Rieder. „Jsem na tým hrdý, protože jsme si postup opravdu zasloužili. Hráli jsme proti těžkému soupeři, ale byli jsme lepší. Drželi jsme pohromadě a vytvářeli si šance,“ dodal útočník Breel Embolo.

Trenér Itálie Luciano Spalleti se rozhodl zamíchat se sestavou a vsadil na hráče, kteří pomohli v posledním utkání s Chorvatskem vytvořit tlak a nakonec vybojovali vyrovnání na 1:1. Změnu musel udělat i v obraně, kde potrestaného Calafioriho nahradil debutant na turnaji Mancini.

Jenže změny nepomohly a Itálie se herně trápila. Nedokázala si poradit s presinkem Švýcarů, kteří často získávali míče ještě na polovině Italů a vytvářeli si tlak a herní převahu.

Také měli první velkou šanci. Ve 24. minutě se Embolo ocitl za obranou sám před brankářem, ale jeho pokus o obstřel Donnarumma přečetl a jasnou šanci mu chytil. O chvíli později se na druhé straně prokličkoval do vápna Chiesa, ale nepříliš důraznou střelu mu odkopl na roh Akanji. Bylo to jediné zakončení Italů za celý první poločas.

Ve 37. minutě zužitkovali Švýcaři převahu v první gól. Povedlo se jim roztrhnout italskou obranu, do mezery si naběhl Freuler, dokázal si do běhu zpracovat skákavou přihrávku a tvrdou střelou propálil blokujícího Manciniho i brankáře Donnarummu. Těsně před poločasem mohlo být pro Itálii ještě hůř. Rieder překvapil střelou z přímého kopu, Donnarumma ale rychle zareagoval a vyrazil míč na tyč.

  Soupeřem Sparty v předkole fotbalové LM bude Kodaň, která přešla přes Breidablik

Co se ale nepovedlo před poločasem, povedlo se hned po něm. Jen 29 sekund po návratu z kabin zůstal nepokrytý na hranici pokutového území Vargas a trefil se přesně pod břevno.

V 51. minutě mohli Itálii vrátit do hry sami Švýcaři, když Schär při snaze odhlavičkovat míč ho poslal na vlastní branku, ale zachránila ho tyč. Itálie musela hru více otevřít a přešla na dva hrotové útočníky. Jeden z nich Scamacca se čtvrthodiny před koncem objevil za obranou v pozici zavánějící ofsajdem, jenže trefil jen tyč a rozhodčí nechali pokračovat ve hře.

Itálie už se přes dobrou obranu soupeře neprosadila a musí se smířit s tím, že turnaj pro ni dopadl nejhůře od roku 2004, kdy skončila už v základní skupině. „Gól na začátku druhé půle nám podřízl nohy. Nebyli jsme vůbec důrazní. Hlavní problém byl v tempu a rytmu. My jsme se do něj vůbec nedostali a soupeř byl všude dříve. Oni vypadali mnohem čerstvěji. Nám chyběly nohy,“ hodnotil trenér Spaletti.

A vzal na sebe odpovědnost za výsledek. „Já vybral tým. Dnes rozhodně nemůžeme být spokojeni, stejně jako jsme nemohli být spokojeni se zápasem proti Španělsku. S Ostatními dvěma můžeme být spokojeni jen z části. Ale není to skandální výsledek, jaký z toho budou lidé dělat. Postoupili jsme z těžké skupiny. Jenže nám chyběly osobnosti a fyzičnost. Z toho se musíme poučit,“ dodal kouč.

„Musíme se všem omluvit. Hodně bolí končit na turnaji takovým způsobem. Všechny jsme zklamali. Švýcarsko si postup zasloužilo. My se celý zápas trápili. Nechávali jsme jim moc prostoru a ztráceli míče. Těžko se mi to kouše,“ připustil kriticky brankář Gianluigi Donnarumma.

Švýcarsko – Itálie 2:0 (1:0)

  Liberečtí fotbalisté si dnes mohou zajistit evropské poháry

Branky: 37. Freuler, 46. Vargas. Rozhodčí: Marciniak – Listkiewicz, Kupsik – Kwiatkowski (video, všichni Pol.). ŽK: El Shaarawy, Mancini, Barella (všichni It.). Diváci: 68.172.

Švýcarsko: Sommer – Schär, Akanji, Rodríguez – Rieder (71. Stergiou), Freuler, Xhaka, Aebischer (90.+2 Steffen) – Ndoye (77. Sierro), Embolo (77. Duah), Vargas (71. Zuber). Trenér: Yakin.

Itálie: Donnarumma – Di Lorenzo, Mancini, Bastoni, Darmian (74. Cambiaso) – Cristante (75. Pellegrini), Fagioli (86. Frattesi), Barella (64. Retegui) – Chiesa, Scamacca, El Shaarawy (46. Zaccagni). Trenér: Spalletti.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com