Nejvyšší ústavní činitelé se koordinovali před summitem NATO

Hlavním bodem jednání nejvyšších ústavních činitelů byly koordinace před nadcházejícím summitem Severoatlantické aliance (NATO) ve Washingtonu nebo válka na Ukrajině. Na tiskové konferenci to řekl prezident Petr Pavel, který bude na summitu Česko reprezentovat.

Hlavním obsahem summitu podle prezidenta bude, aby všichni členové aliance zůstali jednotní v přístupu k hlavním bezpečnostním výzvám. Zároveň považuje za nutné posilovat obranyschopnost a schopnost odstrašení jakékoli agrese.

Dalším bodem je shoda na komplexním balíčku podpory pro Ukrajinu, která vytvoří dlouhodobý předvídatelný rámec. Bude to znamenat větší roli NATO při koordinaci pomoci napadené zemi, ne však přímou účast, uvedl Pavel.

Jedním z úkolů summitu bude vytvoření komplexní strategie a přístupu ve vztahu k Rusku. „Protože dosud Rusko bylo součástí plánování aliance jako její partner a současné chování Ruska vyžaduje zásadní a systémovou změnu v přístupu k němu,“ poznamenal prezident.

Dalším bodem bude prohloubení spolupráce s indopacifickými partnery, konkrétně s Austrálií, Novým Zélandem, Jižní Koreou a Japonskem. „Všechny jsou demokratické, hodnotově sdílejí své postoje se zeměmi NATO a EU, sdílí stejné globální bezpečnostní i ekonomické výzvy a obavy. Proto koordinace s nimi dává naprosto jasný smysl,“ řekl Pavel.

Na summitu bude také uvítán nový generální tajemník NATO, kterým se od začátku října stane dlouholetý nizozemský premiér Mark Rutte. Česko podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) jeho nominaci podporovalo od samého počátku, ač to nemohlo hned veřejně sdělit. Vyzdvihl, že Rutte podporuje Ukrajinu.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) témata summitu NATO odrážejí dlouhodobé zájmy Česka, například posilování obrany, bezpečnosti, ale i spolupráci s Indo-Pacifikem. Má radost z toho, že Rutte stane v čele aliance, nazval jej zkušeným politikem a přítelem.

Před summitem se setkají také předsedové parlamentů jednotlivých členských zemí NATO. Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) na něm bude hovořit za Sněmovnu i Senát. Jedním z klíčových témat ve Washingtonu podle ní bude Ukrajina.

  Policie oznámila, že zneškodnila střelce z filozofické fakulty v centru Prahy

Česko je připravené pokračovat v muniční iniciativě, pokud získá peníze

Česká republika je připravená pokračovat v muniční iniciativě, pokud na to získá dostatek finančních prostředků. Novinářům to po jednání ústavních činitelů na řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Ostatní vrcholné politiky požádala, aby to zmiňovali při setkání se zahraničními partnery. Zopakovala, že Česko beze zbytku splní aktuální cíl dodat na Ukrajinu do konce roku 500.000 kusů dělostřelecké munice.

Premiér Fiala minulý týden oznámil, že první zásilka munice před časem dorazila na Ukrajinu. Černochová poté upřesnila, že šlo až o 50.000 kusů munice. Česko na doručení spolupracovalo s Německem. Do iniciativy se dosud zapojilo 18 zemí, z toho 15 přislíbilo peníze. Česko, které vyhledává munici na trzích mimo EU, na iniciativu přispělo téměř 866 miliony korun.

Černochová chce o iniciativě jednat na bilaterálních schůzkách za týden na summitu NATO ve Washingtonu. Česko je podle ní v iniciativě připravené dál pokračovat. „Samozřejmě to ale vyžaduje dostatek finančních prostředků. Proto jsem dnes prosila kolegy, aby to zmiňovali při jednání s našimi zahraničními partnery. Pokud je vůle, aby ČR v iniciativě dál pokračovala, že jsme připraveni, ale potřebujeme další finanční prostředky,“ uvedla.

Muniční iniciativou si podle ní Česko a Evropa „kupují čas“ ve chvíli, kdy Evropa není schopná ani dva a půl roku po začátku ruské invaze na Ukrajinu munici v dostatečném množství produkovat sama. „Zacyklili jsme se v řadě předpisů a nařízení, zaspali jsme dobu. V ČR se rozbíhají další výrobní linky, budeme se snažit kapacity dohnat,“ uvedla. Fiala doplnil, že Česko oslovuje státy, se kterými spolupracuje dlouhodobě. „Abychom mohli pokračovat dál, než se podaří navýšit kapacity výroby munice v Evropě, což jsme bohužel v minulosti zanedbali,“ dodal.

Vláda podle Černochové opět odtajní obsah své pomoci Ukrajině z českých armádních skladů, tentokrát za uplynulé pololetí. Příslušný návrh předloží kabinetu na některém z příštích jednání. Sklady ale podle ministryně obrany nejsou bezedné. „Ještě něco málo posílat budeme,“ uvedla.

  Mynářová ukončila spolupráci s Pražským hradem

Šéfka Sněmovny: Vztahy se Slovenskem jsou prioritou, je v nich namístě upřímnost

Vztahy se Slovenskem jsou pro ústavní činitele prioritou, při jednáních je ale namístě i upřímnost při reflexi dění na Slovensku. Na dnešní tiskové konferenci po setkání nejvyšších ústavních činitelů to řekla předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Podle premiéra Fialy jsou vztahy mnohostranné a dobré, přestože si kabinet se slovenskou vládou nerozumí v některých zahraničněpolitických otázkách.

Pekarová Adamová už v pátek řekla, že by se při dnešní schůzce s prezidentem Petrem Pavlem, Fialou, předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS), ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) a ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) ráda věnovala i otázce česko-slovenských vztahů. Česká vláda v březnu odložila plánované mezivládní konzultace kvůli rozdílným pohledům na zahraničněpolitické události, konkrétně na válku na Ukrajině.

Na rozvoji vztahů se Slovenskem je podle Pekarové Adamové zájem i nadále. „Nicméně tohle úzké přátelství a spojenectví nám umožňuje být k sobě asi ještě upřímnější, než je jinak běžné, a reflektovat, co se na Slovensku děje,“ poznamenala. Situací je znepokojena. Ústavní činitelé se podle ní shodli na tom, že vztahy se Slovenskem jsou velkou prioritou a že na nich chtějí pracovat i při určité upřímnosti, která je podle šéfky dolní parlamentní komory namístě.

Fiala uvedl, že jsou vztahy na mnoha úrovních výborné. „Přestože si se slovenskou vládou nerozumíme v některých zahraničněpolitických otázkách, to si myslím, že nemusí nijak naše vztahy výrazným způsobem oslabovat,“ řekl. Nejsou to totiž jen vztahy politické, ale také mezi společnostmi, rodinami.

Co se týče mezivládních konzultací, jejich obnovení není podle ministerského předsedy na pořadu dne. Pro takové jednání je podle něj naprosto klíčové setkání premiérů, přičemž předseda slovenské vlády Robert Fico se nyní zotavuje po květnovém atentátu.

  Některá města už mají představu o koalici, dohoda v Plzni vyvolala odpor lídrů

„Až bude plně v práci, můžeme se bavit zase o tom, zda taková jednání dávají smysl a popřípadě v jakém termínu. Do té doby bych tuto debatu považoval za předčasnou a svým způsobem z naší strany neuctivou,“ dodal Fiala.

Přestože Pavel a slovenský prezident Peter Pellegrini ve středu v Praze hovořili o vysoké úrovni vzájemných vztahů, úřad slovenské vlády v týž den kritizoval českou policii za postup proti výrokům schvalujícím atentát na Fica. Také označil za neuctivé úterní Fialovo vyjádření, že obnovení mezivládních konzultací se Slovenskem není na pořadu dne a že podobné úvahy považuje za předčasné i kvůli Ficovu zdravotnímu stavu. Fiala reagoval, že jeho výrok byl naopak výrazem respektu.

Pavel varoval před tzv. šmejdy, kteří využívají k zisku peněz jména politiků

Prezident Pavel varoval před takzvanými šmejdy, kteří využívají jména a fotografie politiků a známých osobností k získání peněz zejména od seniorů. Po dnešním setkání nejvyšších ústavních činitelů nabádal na tiskové konferenci obyvatele, aby si obdobné nabídky ověřovali a nedůvěřovali jim.

„Dostává se ke mně opravdu mnoho informací z různých zdrojů, že řada seniorů vložila všechny své úspory do naprosto pochybných aktivit. Potom jsou nejen předmětem podvodu a ztráty finančních prostředků, ale zároveň jsou často vyšetřováni pro praní špinavých peněz,“ řekl Pavel. Zatímco v minulosti tito takzvaní šmejdi podle něho nabízeli sady hrnců, přikrývky a další věci, nyní nabízení investice do různých fondů, podílových listů nebo nákup kryptoměn.

„Tito lidé k tomu zneužívají nejen jmen, ale i fotografií ústavních činitelů, politiků ale také známých osobností z veřejného života, u kterých očekávají, že aspoň část veřejnosti k nim má důvěru, a že tedy jakákoli informace spojená s jejich jménem je důvěryhodná,“ varoval prezident. „Nikdo z ústavních činitelů by se nepropůjčil k tomu, aby dělal reklamu nějaké pochybné komerční aktivitě,“ dodal.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com