Politické strany ve Francii po 1. kole voleb spojují síly proti krajní pravici

Nejméně 165 kandidátů převážně z řad levice či z bloku prezidenta Emmanuela Macrona se dnes již předběžně vzdalo účasti ve druhém kole francouzských parlamentních voleb, do nějž po prvním kole postoupili většinou až ze třetího místa. Učinili tak ve snaze spojit síly a netříštit hlasy voličů v boji proti krajně pravicovému Národnímu sdružení (RN), které první kolo voleb jasně ovládlo. Ukázal to odhad deníku Le Monde.

Odpůrci krajní pravice ve Francii se nyní snaží vytvořit jednotnou frontu, aby zablokovali RN možnou cestu k vládě poté, co tato strana Marine Le Penové a Jordanna Bardelly dosáhla v prvním kole voleb historického vítězství. RN a jeho spojenci v nedělním kole zvítězili se ziskem 33 procent hlasů, následováni levicovým blokem Nová lidová fronta s 28 procenty. Macronův vládní tábor Spolu skončil třetí s výrazným odstupem a ziskem pouhých 21 procent. Hned v prvním kole získalo mandát 75 poslanců.

Druhé kolo se v neděli 7. července uskuteční v 501 obvodech, kandidáti za RN postoupili do druhého kola ve 446 obvodech. V rekordních 311 obvodech pak do druhého klání postoupili i díky vysoké volební účasti nejméně tři kandidáti. Podmínkou pro postup do druhého kola bylo získat hlasy alespoň 12,5 procenta registrovaných voličů.

V řadě obvodů, kde měli voliči vybírat ze tří jmen, už nyní levicoví či provládní kandidáti ohlašují, že nebudou ve volbách pokračovat, aby netříštili hlasy proti krajní pravici, a vyzývají k hlasování proti RN. Jedná se především o ty kandidáty, kteří postoupili do druhého kola ze třetího místa. V obvodech s RN ve druhém kole má levice 126 takových kandidátů a vládní koalice 90. Kandidáti musí oznámit do úterních 18 hodin, zda budou pokračovat ve druhém kole.

  Jednotná, či rozdrobená aliance? Postoje zemí NATO k Ukrajině přehledně

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com