Pavel: Zásah nemocnice ukazuje, že Rusko se nezastaví před ničím

Zásah dětské nemocnice v Kyjevě a mnoha dalších ukrajinských měst je důkazem toho, že Rusko prezidenta Vladimira Putina se nezastaví před ničím. Na sociální síti X to před dnešním odletem na summit Severoatlantické aliance (NATO) ve Washingtonu uvedl prezident Petr Pavel. Na summitu očekává shodu na tom, že Rusko je největší hrozba, na kterou je třeba být důkladně připraven. Rozsáhlý ruský vzdušný útok odsoudili i premiér Petr Fiala (ODS), šéf diplomacie Jan Lipavský (Piráti) a další politici.

Rozsáhlé ruské vzdušné útoky z dnešního rána si v Kyjevě a Dněpropetrovské oblasti vyžádaly dohromady 31 mrtvých a 125 zraněných, informovalo odpoledne ukrajinské ministerstvo vnitra. Nejméně 20 mrtvých a 61 zraněných hlásí Kyjev, podle jehož starosty Vitalije Klička šlo o jeden z nejhorších útoků na metropoli od začátku invaze. Zásah tam utrpěla mimo jiné dětská nemocnice.

Pavel uvedl, že zásah dětské nemocnice a dalších měst ukazuje, že Rusko se nezastaví před ničím. „Útok na ty nejzranitelnější je neomluvitelný. Právě odlétám na summit NATO, na kterém očekávám shodu na tom, že všichni vnímáme Rusko jako největší hrozbu, na kterou musíme být důkladně připraveni,“ napsal.

Podle premiéra Fialy ruský raketový útok na dětskou nemocnici v Kyjevě znovu ukazuje „brutalitu agresivní války“, kterou na Ukrajině vede Rusko. „Vladimir Putin nechce mír, chce za každou cenu dosáhnout svých agresivních mocenských cílů – bez ohledu na civilní oběti a utrpení nevinných lidí,“ napsal premiér na síti X.

Lipavský uvedl, že zatímco „užiteční idioti blouzní o míru s Putinem“, Putin posílá rakety na dětskou nemocnici. „Právě mířím do Washingtonu na summit NATO, kde budu prosazovat dlouhodobou strategii na zadržování Ruska. Před agresí nelze ustupovat,“ napsal.

S Putinem v Moskvě minulý týden jednal maďarský premiér Viktor Orbán, jehož země předtím převzala půlroční předsednictví v EU. Orbán příštích šest měsíců označil za mírovou misi, Putin hovořil o snaze obnovit dialog mezi Ruskem a Západem. Unijní i čeští činitelé zdůrazňovali, že Orbán jedná na vlastní pěst a nemá mandát EU.

  Poslanci opět projednávají stavební zákon, navrhli desítky úprav

Členka sněmovního zahraničního výboru Eva Decroix (ODS) označila událost za vrchol hnusu. „Rusko chce mír tak moc, že vraždí nevinné a nemocné děti. A my se tu babráme v demagogických diskusích, jestli pomáhat ochránit tyhle děti náhodou neznamená podporovat válku? Ne! Přestat pomáhat znamená nechat je vraždit, znásilňovat, mučit,“ uvedla.

Útok odsoudil i majitel společnosti Seznam.cz Ivo Lukačovič. Na síti X napsal, že na obnovu vybavení nemocnice přispěje 100 milionů korun. „Hned se spojím s organizací Člověk v tísni, jak by se jim dalo pomoci, a pošlu tam minimálně 100 milionů Kč na obnovu vybaveni,“ uvedl.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) napsal, že krutost ruského teroristického státu nezná mezí. „Na dětskou nemocnici může zaútočit jen nelidská zrůda a přesně takové povahy jsou ruští generálové a diktátor Putin, jejichž rozkazy ruská invazní vojska bezmyšlenkovitě plní,“ uvedl. Klíč k míru podle něj drží Rusko. „Když přestane útočit a stáhne svá invazní vojska, válka skončí. Když se Ukrajina přestane bránit, Rusko ji pohltí a zničí,“ vysvětlil.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com