Evropská média si všímají chyb Bidena, TK ale nepovažují za katastrofu

O klopýtnutích, chybách, ale také o tom, že to vcelku nebyla žádná katastrofa, píší evropská média po ostře sledované tiskové konferenci amerického prezidenta Joea Bidena na závěr summitu NATO ve Washingtonu. Všechna si všímají dvojice momentů, kdy šéf Bílého domu zaměnil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského za ruskou hlavu státu Vladimira Putina a svou viceprezidentku Kamalu Harrisovou za exprezidenta Donalda Trumpa. Podle amerických médií Biden zvládl tiskovou konferenci lépe než předvolební debatu s Trumpem, nevyvaroval se však přešlapů.

„Ty dva je lehké si splést,“ píše k tomu ironicky britský list The Guardian a poznamenává, že Harrisová je 59letá černoška a bývalá prokurátorka a Trump 78letý „bílý (oranžový) muž“ a navíc zločinec.

V tu chvíli podle komentáře zavládlo v místnosti kongresového centra ve Washingtonu takové ticho, že by byl slyšet i padající špendlík. „Desítky novinářů seděly mlčky jako starostlivá rodina kolem starého pacienta, který mluví nesmysly,“ popisuje situaci deník. „Tragicky jediný, kdo si neuvědomil, co se stalo, byl pacient sám,“ stojí v komentáři, podle něhož podobně Bidenovi kritici vnímají celou nynější situaci, v níž podle nich prezident nevidí to, co všichni ostatní, a sice, že nadešel čas a měl by se vzdát opětovné prezidentské kandidatury.

Po takovém začátku měla podle The Guardian tisková konference všechny předpoklady, aby skončila totální katastrofou jako červnová televizní debata Bidena s Trumpem. Nakonec se tak ale nestalo, protože 81letý politik během téměř hodinového vystoupení ukázal, že má stále dobrý přehled o mezinárodní politice, čímž výměnu s novináři dotáhl k „remíze“.

A tak si v tiskové konferenci mohou dost argumentů pro podporu svého stanoviska najít jak demokraté, kteří chtějí, aby Biden v kampani pokračoval, tak ti, kteří si přejí jiného kandidáta.

Francouzský deník Le Monde míní, že v předvolební kampani se každé Bidenovo veřejné vystoupení stalo „zdravotní prohlídkou“. Čtvrteční tisková konference byla v této formě první od listopadu 2023, což svědčí o „ochranné bublině“, kterou kolem prezidenta vytvořili jeho poradci a která praskla v červnové debatě s Trumpem.

  Ukrajina vyšle více vojáků k obraně Charkovské oblasti, uvedl Zelenskyj

Také Le Monde si všímá přešlapů i toho, že se Biden vyhýbal odpovědím na otázky o svém fyzickém a intelektuálním stavu, zároveň však vyzdvihuje, že ukázal „mistrovství“ v zahraniční politice. „Z jeho slov a postojů mohou nakonec všichni v táboře demokratů čerpat potvrzení svého předchozího přesvědčení, ať už pro, nebo proti jeho odstoupení“.

Podobně Bidenovo vystoupení hodnotí i komentář německé veřejnoprávní televize ARD nazvaný „Žádná katastrofa, ale ani žádná vize pro budoucnost“. Americký prezident chtěl na první samostatné tiskové konferenci po mnoha měsících novinářům, svým stranickým kolegům a především voličům dokázat, že je dostatečně zdatný a že je vhodným mužem pro další čtyři roky v úřadu. „Biden předvedl solidní výkon, ale nic víc,“ míní zpravodajka ARD ve Washingtonu.

Také ve čtvrtek sice Biden nedokončil několik vět a dopustil se několika slovních klopýtnutí, ale celkově působil „mnohem silněji a soustředěněji než v televizním duelu s Donaldem Trumpem“. Nejjistější podle komentáře byl, když hovořil o zahraniční politice, v jiných tématech tak přesvědčivě nepůsobil a nepodařilo se mu předložit vizi pro budoucnost. Pro mnoho voličů přitom při jejich rozhodování ve volbách bude pohled do budoucnosti důležitější než pohled zpět.

Jasno má švýcarský list Neue Zürcher Zeitung, podle jehož komentáře by Biden měl z kampaně odstoupit. „Joe Biden už to nedokáže… Starý muž, který napíná své politické svaly a zvyšuje svůj křehký hlas, nepůsobí mocně. Působí, jako že se zoufale snaží,“ míní list.

Biden sice dokázal sledovat dění na summitu a jeho zahajovací řeč byla do značné míry povedená, ale to podle komentáře nestačí. „Obrázky a krátká videa prezidentových chyb a lapsů na zasedání NATO se stejně virálně šíří a potvrzují to, co je nyní všem zjevné: tento prezident není schopný druhého funkčního období. Nejpozději koncem roku patří do zaslouženého důchodu,“ poznamenává deník.

  USA dodají Ukrajině pokročilejší raketové systémy, slíbil Biden

Tisk v USA: Biden zvládl tiskovku lépe než debatu, tlak na něj ale nekončí

Prezident Biden při napjatě očekávané tiskové konferenci na konci summitu NATO předvedl lepší výkon než při nedávné předvolební debatě, také se však nevyvaroval přešlapů a nejspíše se mu nepodařilo rozptýlit pochybnosti stranických kolegů ohledně své kandidatury. Takto vystoupení 81letého prezidenta hodnotí americká média, z nichž některá hovoří o „smíšených“ výsledcích. Podle webu Politico to jako nejlepší možný scénář berou spojenci Bidenova soupeře, exprezidenta Trumpa.

Biden vystoupil přesně dva týdny po nevydařeném televizním duelu s Trumpem, který vyvolal paniku uvnitř Demokratické strany ohledně jeho schopnosti vést úspěšnou kampaň. Signály o tom, že Bidenovy problémy v tomto směru nejspíše nekončí, přišly ihned po skončení tiskové konference, když jej další tři demokraté ze Sněmovny reprezentantů požádali, aby boj o znovuzvolení vzdal.

Nejstarší prezident v dějinách Spojených států ve čtvrtek večer zopakoval, že to učinit nehodlá, mnozí komentátoři si ale všímají jisté změny v jeho rétorice. Zatímco před týdnem v rozhovoru s televizí ABC News uvedl, že by možná rezignaci zvážil, kdyby mu „pán všemohoucí“ řekl, že jeho kampaň nemá šanci na úspěch, tentokrát naznačil něco jiného. Řekl, že nebude svůj postoj přehodnocovat, pokud mu jeho poradci neřeknou, že nemůže vyhrát.

O smíšených výsledcích prezidentova zhruba hodinového vystoupení píše deník The New York Times (NYT) i list The Washington Post (WP). „Pan Biden zpočátku klopýtl, ovšem trval na svém tváří v tvář otázkám ohledně schopnosti pokračovat v kampani. Měl problém zformulovat jasnou obhajobu své kandidatury, zatímco přišel se silnou obranou svého dosavadního působení a ukázal přehled v zahraniční politice,“ píše NYT.

WP tiskovou konferenci shrnul tak, že v některých momentech Biden mluvil jasně a prokazoval detailní znalosti daných otázek, také se ale opakovaně zamotával do odpovědí. Výrazný přešlap přišel hned na začátku, když si spletl jména viceprezidentky Kamaly Harrisové a svého rivala Trumpa. Už před tiskovou konferencí si připsal podobnou chybu, když ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského představil jako „prezidenta Putina“, načež se ihned opravil.

  V Izraeli roste napětí kvůli soudní reformě, do ulic vyšli nově i její příznivci

Podle deníku The Wall Street Journal ovšem navzdory těmto přeřeknutím Biden působil jako „zcela jiný člověk, než kandidát, který vystoupil při debatě před dvěma týdny“. Pro některé demokraty už se ale jeho kampaň dostala do neudržitelného stavu. „Skutečnost je taková, že nemůžeme dopustit situaci, abychom každý den měli zatajený dech,“ řekl kongresman Brad Schneider, který předtím Bidena požádal, aby kandidaturu přenechal někomu jinému.

Vývoj tak necelé čtyři měsíce před prezidentskými volbami zůstává nejistý. „Je zcela možné, že tento výkon udrží Demokratickou stranu ve stavu očistce, kdy si Biden věří, že může pokračovat, ale pochybnosti budou přetrvávat… To uvidíme v nejbližších hodinách a dnech,“ píše deník WP.

Tým 78letého republikána Trumpa mezitím doufá, že Biden zůstane kandidátem demokratů, neboť jsou přesvědčeni, že prohraje, uvádí Politico. Prezidentův výkon na tiskové konferenci brali exprezidentovi poradci a spojenci jako nejlepší možnou variantu. „Málo na to, aby byl donucen odstoupit, ale s dostatkem chyb na to, aby mohli z události vytěžit materiál pro kampaň,“ píše Politico.

Exprezident během akce posměvačně komentoval Bidenovo vyjádření o „viceprezidentu Trumpovi“ a jeho štáb rychle na internetu sdílel video s tímto momentem. „Skvělá práce, Joe!“ uváděl příspěvek.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com