Stovky lidí přivítaly Pavla v texaském La Grange, kde žije mnoho krajanů

Stovky lidí dnes přivítaly v texaském městě La Grange českého prezidenta Petra Pavla. České vlajky, dechová hudba, názvy některých míst i občasné záblesky češtiny na první pohled ukazují, že ve městě u řeky Colorado žije velmi početná krajanská komunita.

Pavel si pro příjezd do La Grange vybral svůj oblíbený dopravní prostředek – motocykl značky Harley-Davidson. Nasedl na něj v nedaleké vesničce Dubina, jež byla prvním Čechy vybudovaným sídlem v Texasu ve druhé polovině 19. století. V Dubině krátce navštívil i místní kostel.

Prezident v krátkém projevu řekl, že ho těší, že po vážných jednáních o mezinárodní bezpečnosti na summitu Severoatlantické aliance ve Washingtonu má příležitost zakončit svoji téměř týdenní návštěvu po Spojených státech právě v La Grange. Ocenil předky místních lidí, kteří měli odvahu i bez znalosti jazyka a poměrů začít nový život daleko od původního doma.

Na závěr krajany vyzval, aby nejen udržovali tradice a propojení s Českou republikou, ale zároveň aby přijeli do Česka nikoli pouze jako návštěvníci, ale třeba i za studiem či zaměstnáním.

Novinářům později Pavel řekl, že byl mimořádně překvapen vřelostí přijetí. „Míra otevřenosti, přátelství byla opravdu dojemná. Užili jsme si tady krásných pár hodin. Těžko se nám odjíždí, protože všichni ti lidé byli nadšení z toho, že tady po tolika letech vůbec byl nějaký vyšší představitel, obzvlášť státu, který je jim tak blízký,“ uvedl prezident.

Česko by podle něj mělo navázat bližší vztahy se státem Texas, nejen na mezilidské úrovni, ale i v průmyslu, ve vědě a vzdělávání. „Potenciál tady je obrovský a dveře tu máme otevřené,“ dodala hlava státu.

Pavel svoji cestu po USA zahájil ve Washingtonu, kde se mimo jiné zúčastnil summitu NATO. Poté se přesunul do Houstonu, kde v pátek jednal se zástupci předních amerických energetických společností, zúčastnil se debaty o mezinárodní situaci, navštívil Johnsonovo vesmírné středisko Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) a setkal se s vedením Národních gard Texasu a Nebrasky.

  Tisíce demonstrantů míří z centra Prahy k budově ČT

Dnes večer prezident zakončí návštěvu účastí na baseballovém zápasu mezi týmy Houston Astros a Texas Rangers. Do Prahy se vrátí v neděli odpoledne.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com