Ústavní soud dnes projedná zkrácenou valorizaci penzí, vyslechne ministry

Ústavní soud dnes veřejně projedná návrh 71 poslanců ANO na zrušení vládní novely, která loni zkrátila červnovou valorizaci penzí. Bude to první ústní jednání pléna pod novým předsedou Josefem Baxou. Jako svědky si soud předvolal ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS) a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL). Vyslechne také ekonomické experty.

Poslanci ANO návrh podali loni v květnu. Snížení mimořádné valorizace v podmínkách prudkého růstu cen bylo podle nich retroaktivní a nabouralo očekávání důchodců. Při použití standardního zákonného mechanismu, který se aktivuje při více než pětiprocentním růstu cen, by průměrný důchod vzrostl o 1770 korun, po novele to bylo 760 korun. Vláda tak jen za loňský rok ušetřila 19,4 miliardy korun.

Za poslance ANO by dnes u soudu měla vystupovat bývalá ministryně financí Alena Schillerová. Pozice vlády bude hájit Jurečka. Jednání soudu podle mluvčí Kamily Abbasi potrvá nejspíš celý den. Rozhodnutí dnes téměř jistě nepadne, soud vyhlášení odročí na pozdější datum.

Soud očekává velký zájem veřejnosti o dnešní jednání. Kapacita sněmovního sálu je omezená, pro veřejnost je vyhrazeno 50 míst. Přímý přenos z jednání soud médiím neumožnil.

ČTK

  Nětrebková si po zrušeném koncertu v Praze podle BBC stěžuje na cenzuru

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com