Letiště po celém světě postihl výpadek systémů

 Řada zemí dnes čelí problémům s počítačovými systémy, které agentura Reuters označila za globální IT výpadek. Od rána mimo jiné mnoho letišť čelí potížím při odbavování letů. Například na německém letišti Berlín-Braniborsko před osmou hodinou ranní nemohlo žádné letadlo startovat ani přistát, uvedla na svém webu veřejnoprávní stanice RBB. Problémy se vedle Berlína, Melbourne, Edinburghu nebo celého Španělska objevily i na pražském Letišti Václava Havla a potíže hlásí také Spojené státy, Francie či Norsko. Letecké společnosti American Airlines, United a Delta požádaly americký letecký úřad FAA o globální zastavení všech letů, neboť k problémům dochází i v letové komunikaci, informovala televizní stanice ABC.

Podle údajů o letech na internetových stránkách Flightradar24 letadla z berlínského letiště startovala ještě po osmé hodině ranní, ale nabírala stále větší zpoždění. Poslední letadlo společnosti Ryanair odstartovalo v 09:18, původně mělo ale odletět už v osm hodin. Webová stránka využívá satelitní a radarová data. Velká část letů byla zcela zrušena, u některých se očekává odlet i s tříhodinovým zpožděním.

„V důsledku incidentu v počítačovém systému dochází k poruchám v systémech společnosti Aena a na letištích ve Španělsku, což může způsobit zpoždění. Pracujeme na tom, abychom tuto situaci co nejdříve vyřešili,“ uvedl na síti X provozovatel španělských letišť Aena s tím, že do té doby bude personál provoz odbavovat manuálně.

Cestující na britském letišti v Edinburghu nemohli dnes používat automatické skenery palubních vstupenek a na monitorech u bezpečnostních kontrol se zobrazovala zpráva „server je vypnutý“, informovala agenturae Reuters. Personál proto kontroloval palubní vstupenky ručně.

Letiště v Melbourne podle ABC uvedlo, že se „potýká s globálním technologickým problémem“, který ovlivňuje odbavování letů.

Potíže se týkají i dalších odvětví. Například britská televize Sky News nemohla dnes ráno vysílat, mimo provoz je i systém pro objednávání lékařských prohlídek v Anglii a výpadky zaznamenávají také britští železniční dopravci.

  EU uvalila sankce na ruské žoldnéře z Wagnerovy skupiny

Pražské letiště také postihl výpadek odbavovacího systému, zpožďují se odlety

Výpadek celosvětového odbavovacího systému postihl i pražské letiště. Kvůli výpadku se zpožďují letadla na odletech. Mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková před 09:45 ČTK řekla, že se zpoždění týká šesti odletů. V 10:45 doplnila, že se dotčené lety daří odbavovat v náhradním systému nebo manuálně, letiště už eviduje jen tři zpožděné lety s touto příčinou. Dokdy budou problémy trvat, zatím neví, na letišti zasedá krizový štáb. Stejný problém postihl letiště po celém světě.

Některé aerolinky si budou podle Divíškové moct odbavit cestující ručně samy, potrvá to ale déle, než je standardní doba odbavení. Odbavovací systém, který používá pražské letiště, je celosvětový a využívá ho větší množství leteckých společností.

Například na německém letišti Berlín-Braniborsko před osmou hodinou ranní nemohlo žádné letadlo startovat ani přistát. Příčinou je zřejmě technická závada, uvedla na svém webu veřejnoprávní stanice RBB. Podle mluvčí berlínského letiště měl být letový provoz přerušen do 10:00. Poté však zaměstnanci na letišti cestujícím řekli, že by žádná letadla neměla odlétat před 14:00, uvedl reportér RBB. Pražské letiště podle Divíškové podrobnější informace o trvání problému zatím nemá.

Na letišti v Brně-Tuřanech zatím potíže s odbavovacím systémem nemají. „Využíváme odbavovací systém Amadeus, který nám poskytuje Letiště Praha. Máme od něj informace, že výpadek se týká pouze aerolinek Eurowings s Turkish Airlines, které mají problémy se svými systémy, náš systém pracuje bez problémů,“ řekl ČTK vedoucí úseku přepravního provozu Radek Lang. Ani jedna z těchto společností do Brna nelétá.

Problémy s odbavováním letů nezaznamenalo ani ostravské letiště. „Odbavení na ostravském letišti probíhá standardně, výpadky systému se nás nedotkly,“ uvedla Kateřina Pustějovská za ostravské letiště. Bez problémů je i letiště v Pardubicích, dopoledne odletěly dva chartery na řecký ostrov Kos a do bulharského Burgasu, řekla ČTK Mária Ministrová ze společnosti East Bohemian Airport.

  Polsko vyšetřuje ruskou špionážní síť zaměřenou proti EU, spolupracuje s ČR

Policie je připravena posílit svůj dohled na letišti, kde se zpožďují lety

Policie sleduje situaci na pražském letišti, kde se dnes kvůli výpadku celosvětového odbavovacího systému zpožďují odlety, a je připravená na letišti posílit dohled nad veřejným pořádkem. Úkolem policistů by tam případně bylo i informování cestujících, uvedla policie na síti X. Kolem 10:00 se zpoždění týkalo kvůli výpadku systému podle mluvčí letiště Kláry Divíškové šesti odletů, krátce před 11:00 letiště uvedlo, že situace se stabilizovala a zpožděny byly tři lety.

„Situaci sledují naše Inspektoráty cizinecké policie a jsme připraveni zvýšit počty nasazených policistů. Jejich úkolem bude především dohled nad veřejným pořádkem a poskytování dostupných informací cestujícím,“ reagovala policie na ranní dění na letišti.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com