Rakušan: Výpadek IT systémů postihl v ČR zatím jen pražské letiště

Celosvětový výpadek IT služeb, který dnes postihl systém Windows společnosti Microsoft, se v České republice zatím týká jen chodu pražského Letiště Václava Havla, uvedl dopoledne na síti X vicepremiér ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Bankovní ani zdravotnické systémy podle aktuálních informací nebyly zasaženy, dodal. Klíčové IT systémy státu podle něj sleduje Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Banky IT výpadek nepostihl, bez problémů jsou burza, Temelín a Dukovany, zjistila ČTK.

„Celosvětový výpadek cloudových služeb Microsoft Azure se v Česku zatím dotýká jen chodu pražského Letiště Václava Havla. Podle aktuálních informací nebyly zasaženy bankovní ani zdravotnické systémy,“ napsal Rakušan.

Policisté jsou připraveni zvýšit své počty na ruzyňském letišti a zajistit dohled nad veřejným pořádkem i informace pro cestující, uvedl ministr vnitra. Kvůli výpadku odbavovacího systému Letiště Praha se dopoledne zpožďovaly některé odlety.

NÚKIB uvedl, že mapuje dopady způsobené chybnou aktualizací nástroje CrowdStrike na operačním systému Windows. Je v kontaktu se subjekty, které jsou součástí kritické infrastruktury státu. Mezi ně patří například elektrárny, letiště, přehrady, telekomunikační sítě, ale také strategické finanční instituce a státní úřady.

Řada zemí po celém světě od rána hlásí rozsáhlé problémy s počítačovými systémy. Některé letecké společnosti musely zastavit lety, mediální firmy přerušily vysílání a problémy mělo i bankovnictví či zdravotnictví.

NÚKIB v ČR mapuje dopady způsobené chybnou aktualizací na systému Windows

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) v současnosti mapuje dopady způsobené chybnou aktualizací nástroje Crowdstrike na operačním systému Windows. NÚKIB je v kontaktu se subjekty, které spadají pod zákon o kybernetické bezpečnosti, tedy jsou součástí kritické infrastruktury státu. ČTK to za úřad sdělila mluvčí Alžběta Dvořáková, informaci má i na webu. Výpadek postihl letectví, banky, média i další obory v řadě zemí. V Česku se s ním potýkal odbavovací systém pražského letiště, které dopoledne evidovalo zpoždění několika odletů. Rokycanská nemocnice kvůli dočasnému výpadku dopoledne musela krátkodobě omezit ambulantní péči.

  Další Vrabelova neúspěšná demonstrace. Stalo se mu to, čeho se bojí každý revolucionář

„Chceme nabídnout součinnost všem případně zasaženým, kteří nás mohou kontaktovat na čísle 725 502 878,“ uvedl NÚKIB.

IT odborníci v Česku na základě dostupných informací zatím uvedli, že globální výpadek IT služeb se systémem Windows od společnosti Microsoft zřejmě způsobila nepovedená aktualizace softwaru od firmy Crowdstrike. Microsoft, který o problémech svých systémů a služeb poprvé informoval na síti X po 01:40 SELČ, uvedl, že po výpadku cloudových aplikací se z větší části již „daří zlepšovat dostupnost množství služeb“.

České banky výpadek nepostihl, bez problémů i burza a jaderné elektrárny

České banky celosvětový globální výpadek IT služeb nepostihl, bez problémů obchoduje i pražská burza a bez omezení fungují i jaderné elektrárny Temelín a Dukovany, zjistila ČTK. Vedle pražského letiště v Ruzyni dnes sice evidovaly problémy i některé pražské nemocnice, jejich provoz to ale neovlivnilo. Dočasný výpadek dopoledne krátce postihl Rokycanskou nemocnici, musela krátkodobě omezit ambulantní péči, řekl dnes ČTK její mluvčí Jiří Kokoška. V řadě zemí IT výpadek způsobil problémy v letectví, některých médiích, bankách, maloobchodech či dalších službách využívající počítačové systémy.

V Česku postihl výpadek celosvětového odbavovacího systému pražské letiště. Kvůli výpadku se zpožďují letadla na odletech. Mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková před 09:45 ČTK řekla, že se zpoždění týká šesti odletů. V 10:45 doplnila, že se dotčené lety daří odbavovat v náhradním systému nebo manuálně. Dokdy budou problémy trvat, zatím neví, na letišti zasedá krizový štáb. Stejný problém postihl letiště po celém světě.

České banky problémy v souvislosti s celosvětovém výpadkem IT systému nezaznamenaly. „Nemáme informace o tom, že by členské banky hlásily nějaké problémy,“ uvedl mluvčí České bankovní asociace Radek Šalša. „V tuto chvíli žádné výpadky na naší straně neevidujeme, situaci monitorujeme a snažíme se sami zjistit více informací o celosvětovém IT výpadku,“ řekla ČTK mluvčí Komerční banky Šárka Nevoralová. Podobně se vyjádřila i ČSOB či Raiffeisenbank. Rovněž Burza cenných papírů Praha podle mluvčího Jiřího Kovaříka potíže nemá.

  Babišova vláda bude čelit pokusu o vyslovení nedůvěry

Žádné problémy neevidují ani jaderné elektrárny Temelín a Dukovany. V Dukovanech je druhý výrobní blok v plánované odstávce pro výměnu paliva. „Situaci od rána sledujeme, ale české jaderné elektrárny mají všechny důležité IT systémy zcela oddělené od vnějšího prostředí,“ sdělil ČTK mluvčí jaderných elektráren ČEZ Petr Šuleř.

Výpadek naopak podle informací ČTK evidovaly některé pražské nemocnice a nemocnice v Rokycanech. „Výpadek jsme zaznamenali, ale jelikož nevyužíváme cloudové služby k základnímu provozu, tak tím není provoz nemocnice nijak ovlivněn,“ sdělila ČTK mluvčí Nemocnice Na Homolce Martina Dostálová. Krátce postihl výpadek i Rokycanskou nemocnici, krátkodobě musela omezit poskytování ambulantní péče. Od 09:30 již systémy díky rychlé reakci IT specialistů nemocnice opět běží naplno a provoz nemocnice je zcela bez omezení, uvedl mluvčí. Problémy naopak nezaznamenaly například v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) nebo Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, stejně jako nemocnice v Liberci, Mladé Boleslavi a Příbrami.

Ani čeští železniční dopravci České dráhy, RegioJet ani Leo Express podle mluvčích neevidovali problémy. Výpadek má ale podle mluvčí Alexandry Janoušek Kostřicové portál prodeje letenek Student Agency Travel.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com