Lidé před čínskou ambasádou v Praze podpořili hnutí Fa-lun-kung

Lidé dnes před čínskou ambasádou v Praze podpořili meditační hnutí Fa-lun-kung (Falun Gong) a připomněli si tak 25 let od doby, kdy čínské úřady hnutí v Číně zakázaly a začaly jeho stoupence pronásledovat. Členové Asociace Falun Gong ČR, která akci organizuje, žádali ukončení pronásledování stoupenců hnutí, propuštění vězňů a ukončení násilí na nich. Lidé mohli na místě podepsat petici. Hnutí pořádá akci každoročně.

Akce začala kolem 11:00 a trvat má symbolicky 25 hodin. „Chceme poukázat na absurditu stále probíhajících represí tím, za co jsou naši spolupraktikující v Číně vězněni, mučeni, a dokonce zabíjeni,“ sdělili organizátoři. Následovníci Falun Gongu na místě meditovali a četli knihu Zhuan Falun, což je hlavní text praxe.

Lidé drželi transparenty, které hlásaly hodnoty jako pravdivost, soucit a snášenlivost. Na sobě měli symbolicky pověšený papírový řetěz. Meditační praxe Fa-lun-kung pochází z buddhismu. Vznikla v roce 1992 a v krátké době si ji po světě oblíbily miliony lidí. Zahrnuje pomalá, energetická cvičení a klade důraz na hodnoty pravdivosti, soucitu a snášenlivosti. Věnují se jí lidé ve více než stovce zemí.

Původně hnutí v Číně podporovala i vláda, od července 1999 jsou ale jeho členové perzekvováni. Bezprostředním důvodem k postavení hnutí mimo zákon byla před 25 lety mírumilovná demonstrace zhruba 10.000 jeho přívrženců před vládním komplexem v Pekingu, na které požadovali oficiální uznání pro své duchovní hnutí. Čínští komunisté v hnutí spatřují politickou hrozbu. Jedním z důvodů je údajně to, že za sedm let se meditačnímu cvičení začalo věnovat více lidí, než bylo členů komunistické strany.

ČTK

  Fiala navštíví Litvu, setká se s unijními lídry a zavítá na vojenskou základnu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com