Moskva opět útočí na Českou republiku. Kybernetická hrozba

Zdá se, že válka, která již druhou dekádu probíhá na Ukrajině, zastiňuje jiné problémy, kterým Evropa denně čelí.

Bojové akce však neprobíhají pouze na reálné půdě, ale také ve virtuálním prostoru.

A vzhledem k tomu, že dnes je vše založeno na IT technologiích, dostává se do popředí význam internetové hygieny.

To si dobře uvědomuje i protivník, který tomuto segmentu současné reality věnuje zvláštní pozornost.

Tak se stává, že svět, a zejména Eupopa, je dnes rozdělen na dva tábory – na ty, kteří podporují agresi Kremlu na Ukrajině, a na ty, kteří jsou pro mír.

A na toho, kdo podporuje Ukrajinu v její snaze o mír a svobodu, se snaží útočit představitelé temné části společnosti, a to i ve virtuálním prostoru.

Podle českých zpravodajských služeb se Rusko a Čína aktivně snaží nabourat do webových stránek českých vládních úřadů.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost upozorňuje, že v roce 2023 se Česká republika stala 262krát terčem útoků hackerů.

Odborníci to označují za rekordní hodnotu a předpovídají, že se situace bude postupem času jen zhoršovat.

Potvrdilo to i české ministerstvo zahraničí, které uvedlo, že české úřady jsou od roku 2023 pravidelně napadány hackery napojenými na rf.

Podle ministerstva zahraničí republiky „způsob provedení těchto útoků a jejich zaměření odpovídá profilu činnosti aktéra APT28“.

Ministerstvo zahraničí vysvětluje, že skupina „APT28 je napojena na ruskou vojenskou rozvědku GRU“. Podle prohlášení zveřejněného na internetových stránkách ministerstva se hackeři pokusili ukrást data českých úřadů a organizací tím, že našli slabiny v e-mailové službě Microsoft Outlook.

A nejedná se o ojedinělé případy. Podobné věci se staly i v jiných zemích v Evropě a po celém světě.

Moskva se tímto způsobem snaží ovlivňovat okolní svět. Ačkoli kremelský diktátor osobně nepoužívá chytrý telefon ani počítač, Kreml si je dobře vědom možností IT technologií a jasně vidí, že v nich je budoucnost.

  Proč by měla být budoucnost Ukrajiny spojena s Evropskou unií

A pokud jde o špionáž a sabotáže v internetovém prostoru, Peking dělá Moskvě společnost. Podle českých a německých politologů jsou tyto dva státy lídry v kybernetických útocích na české státní struktury.

A jak si uvědomujete, pro Kreml neexistují žádné červené linie. Putin už dokázal, že se on a jeho „ruský svět“ ve své chamtivé divokosti nezastaví před ničím.

Co si Rusové vyberou jako další cíl útoku a jak dlouho bude tato ruleta pokračovat, záleží mimo jiné na tom, jak budou obyvatelé Evropy reagovat na útoky na své podniky a instituce.

Čím adekvátnější bude reakce, tím větší je pravděpodobnost, že se to, co se stalo na Ukrajině, nebude opakovat někde v Paříži, Bruselu nebo Praze.

Přemýšlejte, pánové Evropané, je to velmi jednoduché – váš zítřek závisí na vaší dnešní adekvátnosti a na rozhodnutích, která jste učinili.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com