Zeman s Babišem se pořád navzájem potřebují. Zatím se drží v šachu

Premiér Andrej Babiš a prezident Miloš ZemanPremiér Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman | FOTO: ČTK

Přes veškerou snahu prezidenta Miloše Zemana a jeho okolí vyjít vstříc ruskému vládci Vladimíru Putinovi jsou vztahy mezi Českem a Ruskem na bodu mrazu. Za poslední rok jsme si navzájem vyhostili celkem sedm diplomatů a osmý – ruský – odjel okamžitě poté, co byl v Praze propuštěn po zadržení s kufrem ilegálně nakoupené munice, pistole a dalších vojenských „specialit“. Rusko dodnes zuří kvůli odstranění sochy maršála Koněva z pražského veřejného prostoru a Kreml s Českem odmítá jakékoli diplomatické jednání.

Vladimir Putin byl v Praze naposled před patnácti lety a Zemanovi se ho přes veškerou servilnost nepodařilo dostat do Česka ani jednou. V Rusku byl Zeman naposled na podzim roku 2017. Což je vzhledem k mocenskému ruskému zájmu o Česko docela příjemný časový odstup, který evropským Čechům vyhovuje. Rusům to zatím v Česku nevychází moc ani ekonomicky.

Je tu sice spousta (skoro osmnáct tisíc) malých firem vlastněných Rusy, což je dvakrát více, než mají Němci, ale Kremlu se pomalu ztrácí možnost postavit jaderný blok v Dukovanech, což by byl docela dobrý vklad pro kremelský vliv přes energetiku. A vypadá to, že Rusové neuspějí ani se svou další zbraní, vakcínou Sputnik. Pokud se do Česka dostane, tak jen po schválení Evropskou lékovou agenturou.

Z tohoto pohledu se vlastně nemůžeme divit Miloši Zemanovi, že nedávno poslal netradiční cestou přes ruskou ambasádu (místo klasické diplomatické cesty přes českou ambasádu v Moskvě) Putinovi dopis, o němž sám prohlásil, že v něm žádá o dodávku vakcíny Sputnik. Nevíme, co dalšího v dopisu bylo, ale svým způsobem je jeho existence dobrá zpráva. Putin zřejmě nebere Zemanovi telefon, tak se nemohou domluvit osobně. A další dobrou zprávou je, že ještě před třemi dny nedostal Zeman od Putina na dopis odpověď.

  Právo být člověkem. Další shromáždění se konalo v Praze.

Možná v tom dopise slíbil Zeman Putinovi víc. Nejen dovoz Sputniku, ale i větší tlak na vládní a parlamentní schválení Dukovan a také změnu zahraniční politiky. Což znamená především odvolání ministra zahraničí Tomáše Petříčka. Ten mimochodem prosadil na posledním, tři týdny starém setkání tuzemských ústavních činitelů závěr podepsaný i Zemanem, který by si dal do rámečku každý liberál. Podporu NATO, EU, užší spolupráci se západními spojenci, více investic do společných projektů. Nic, co by se Moskvě líbilo. No a za tři dny poslal Zeman Putinovi zmíněný dopis…

A pokud mu cokoli slíbil, potřebuje ke splnění slov Andreje Babiše. Bez něj neprosadí ani Sputnik, ani Dukovany, ani nezastaví práci tuzemských tajných služeb a policie proti ruským špionážním nebo zločinným aktivitám. Nezastaví ani stále užší spolupráci českých bezpečnostních institucí s těmi západními. A nezdá se, že by prezidentovi zatím Babiš nějak pomáhal.

Nic nepodnikl proti ministru zdravotnictví Janu Blatnému, který se proti neschválené vakcíně Sputnik postavil a bez jeho podpisu ji nelze používat. Nepodnikl nic proti ministru zahraničí Petříčkovi. Odkazuje, že post patří do portfolia koaličních partnerů, sociálních demokratů. Babiš prokazatelně rovněž nijak netlačí na urychlení tendru na stavbu Dukovan a nijak radikálně netrvá na udržení Ruska mezi kandidáty stavby. A nedělá žádné personální změny ani v bezpečnostních institucích, jejichž analýzy jednoznačně ukazují na Rusko jako na velké riziko.

Dělá to vše Babiš z lásky k EU, NATO a demokratickým hodnotám? Stěží. Vše, co od něj Zeman potřebuje, může pořád v budoucnu vyměnit za prezidentovu vstřícnost. Na podzim po volbách si bude prezident jistě uzurpovat velký vliv na tvář budoucí vlády – k čemuž bude potřebovat Babiše a Babiš zase prezidenta. Oba mohou dát dohromady vládu, která bude Babišova a prezidentova. Bez Babiše a ústupkům jeho zájmům Zeman žádný podobný kabinet dohromady nedá – za prezidentem pak stojí už jen okamurovci a komunisté, ale ti ho sami nesestaví.

  Lidé se proti opatřením mohou začít bránit, říká soudce Josef Baxa

Jaké ústupky může Andrej Babiš ještě požadovat? Stále je vyšetřován za možný dotační podvod s Čapím hnízdem – a jak potvrdil v rozhovoru pro Respekt šéf NCOZ Jiří Mazánek, další dva týmy detektivů prověřují další dotační střety zájmů, které se týkají především premiéra. Babiš se může ocitnout před soudem, dokonce i v kriminálu. Jediná bezpečná cesta, jak to nedopustit, je dohoda s prezidentem, který může abolicí zastavit veškeré jeho trestní stíhání.

Podezření, že vztah k Rusku stojí do velké míry na soukromých zájmech person, jako jsou Andrej Babiš a Miloš Zeman, není povzbuzující představou. Na druhou stranu je v posledních dvou letech čím dál viditelnější, že řada politiků, poslanců, senátorů, státních úřadů a bezpečnostních institucí, ale i občanů dokáže prosadit linku postavenou na informacích, datech, analýzách a sdílených hodnotách – a že oproti tomuto klasickému demokratickému pojetí diplomacie a bezpečnostních rizik jsou Zeman i Babiš víceméně bezmocní.

Jaroslav Spurný

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com