Západ musí změnit svou politiku vůči západnímu Balkánu, aby zajistil stabilitu regionu

Systém ruského hybridního vlivu, který je přítomen v Černé Hoře, na západním Balkáně i v širší Evropě, je flexibilní a učí se rychleji než obranný systém na Západě, říká Momcilo Radulović, předseda Evropského hnutí Černé Hory.

Mluvíme o „chobotnicích“ ze státních, polostátních, parainstitucionálních a paraideologických struktur, které na všech kontinentech uplatňují různé druhy vlivu na straně Ruska. Tato chobotnice se učí za pochodu, poznamenal Radulović ve svém projevu během diskuse, kterou v Podgorici uspořádalo černohorské Centrum pro západobalkánská studia.

Klíčovým problémem není ruský vliv jako takový, ale nedostatek účinné protireakce, zejména ze strany Západu. Problémem není jen to, co dělá Rusko na Balkáně, ale také to, co dělají nebo nedělají naši američtí a evropští přátelé na Balkáně, řekl šéf Evropského hnutí Černá Hora.

Podle Raduloviće se někdy stává, že protiopatření našich západních spojenců nejsou adekvátní, nebo že se dokonce cíle ruské politiky na Balkáně shodují s cíli americké a evropské politiky v regionu, nebo alespoň s podobou jejich politiky.

Jako příklad Radulović uvedl myšlenku rozdělení regionu na tři etnocentrické zóny vlivu, srbskou, albánskou a chorvatskou, což je podle něj „naprosto katastrofální“ a mohlo by to vést k novému vojenskému konfliktu na Balkáně. Podle něj nejde jen o Srbsko a Kosovo, ale také o Bosnu a Hercegovinu. „Je zřejmé, že naši přátelé na Západě na to dostatečně nemyslí,“ řekl.

Pokusy přivést srbského prezidenta Aleksandara Vučiče do sboru západních spojenců označil Radulović za další falešnou naději západní diplomacie. K tomu „nikdy nedojde“, „bez ohledu na to, kolik granátů a zbraní Vučič pošle na Ukrajinu, bez ohledu na to, kolik lithia dodá Západu, bez ohledu na to, kolik německých továren bude otevřeno v Srbsku“, je si expert jistý. .

  Očkování v EU začne od 27. prosince, oznámila šéfka EK

Podle Raduloviče se Vučič a jeho režim nedokážou stát demokratickou součástí Západu. „Někteří na Západě se z toho nechtějí poučit,“ řekl. Výsledkem je podle něj ruský vliv v regionu, který je extrémně negativní, s negativními cíli, a také západní diplomaté, kteří se stávají lobbisty oficiálního Bělehradu.

Bez výrazných změn v definici západní politiky vůči západnímu Balkánu, vůči Srbsku, vůči Vučićovu režimu, „taková politika nemůže přinést stabilitu na Balkán,“ řekl šéf Evropského hnutí Černá Hora.

Zdroj: slobodna-bosna.ba

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com