Zimní olympiáda v roce 2030 bude ve Francouzských Alpách, další v Salt Lake City

Zimní olympijské hry v roce 2030 se uskuteční ve Francouzských Alpách, o čtyři roky později podruhé v Salt Lake City. Kongres Mezinárodního olympijského výboru (MOV) dnes ale přidělil Francii pořadatelství zatím podmínečně kvůli chybějícím garancím. Jednu záruku postrádá od regionů Auvergne-Rhone-Alpes a Provence-Alpes-Cote d’Azur a druhou od budoucí vlády po nedávném vzniku politické krize v zemi.

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes při hlasování ujistil členy MOV, že nová vláda, kterou jmenuje až po skončení nynějších letních her v Paříži, podepíše všechny organizační garance. Ty klíčové týkající se financí musí Francie poskytnout ve lhůtě stanovené MOV: premiér je musí podepsat do 1. října a parlament schválit do 1. března příštího roku.

„Ujišťuji vás, že požádám příštího premiéra, aby do priorit nové vlády zahrnul nejen tuto záruku, ale také olympijský zákon. Před sedmi lety jsme přijali stejný závazek (pro Paříž 2024) a splnili jsme to. Uděláme totéž,“ řekl Macron.

Francouzská kandidatura je místně roztříštěná, ale zároveň umožní využití 95 procent stávajících sportovišť. Olympijská vesnice a sporty na ledě mají být v Nice, na sněhu by se mělo závodit ve známých sjezdařských střediscích Méribel, Courchevel a Val d’Isere, centrem běžeckého lyžování bude La Clusaz a biatlonu Grand-Bornand.

Francie dostala 84 z 88 platných hlasů. Dějištěm zimních olympijských her bude počtvrté: pořádala je již v letech 1924 v Chamonix, 1968 v Grenoblu a v roce 1992 v Albertville.

Čtyři roky po Francouzských Alpách se zimní olympiáda vrátí do Salt Lake City. Město ve státě Utah spoléhá ve svých plánech na existující sportoviště. Na jednom z nich triumfoval před 22 lety akrobatický skokan na lyžích Aleš Valenta.

Američané dostali organizaci ZOH na starosti již popáté, což je nejvíce. Vedle Salt Lake City byly zimní hry také dvakrát v Lake Placid v letech 1932 a 1980 a jednou ve Squaw Valley v roce 1960. Americká kandidatura dnes obdržela 83 hlasů.

  Slovácko - Sparta 1:2, hosté museli otáčet, rozhodl navrátilec Pavelka

Nejbližší zimní olympijské hry budou v roce 2026 hostit Milán a Cortina d’Ampezzo.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com