Mistrovství světa – 2022. Turnaj s nádechem nevšednosti.

Mistrovství světa, na které se fotbaloví fanoušci těšili čtyři roky, se přiblížilo k prvnímu milníku.

Uběhla dvě kola skupinové fáze a od včerejška začínají rozhodující zápasy třetího kola.

Pozoruhodné je, že po dvou odehraných kolech si postup do play off zaručovaly pouze tři týmy – Francie, Brazílie a Portugalsko.

To naznačuje, že intriky budou pokračovat až do závěrečného hvizdu každého dalšího zápasu, což znamená, že fotbaloví fanoušci si odnesou maximum emocí – pro které vlastně všichni tento sport milují.

Kdo přesně bude mezi účastníky play off, lze jen odhadovat, protože aktuální mistrovství světa už přineslo spoustu zajímavých výsledků zápasů.

A pokud byla prohra Němců s Japonci překvapením, pak vítězství Saúdské Arábie nad Argentinci bylo přímo senzací.

A výkon Belgičanů, mírně řečeno, není působivý. Jejich prohra s marockým národním týmem (samozřejmě s dobrým týmem) byla překvapením.

Neprokazujte sebevědomí a permanentní poražení mistrovství světa – tým Nizozemska. Snad jediný tým, který patří ke špičce a téměř na každém turnaji se řadí mezi favority, který nemá ve svých aktivech mistrovství světa.

Zástupci země tulipánů hráli třikrát finále mistrovství světa a pokaždé odjeli s ničím. Jak to bude tentokrát – kolo play off ukáže, kam se Nizozemsko, i přes velmi nevýraznou hru, přesto vyřádilo, ve třetím kole porazilo hostitele turnaje – tým Kataru.

Toto je další tým, který upřímně zklamal. Málokdo samozřejmě čekal, že trofej vezmou Katarčané, ale i tak.

Katar se mimochodem stal prvním hostitelským týmem mistrovství světa, který prohrál úvodní zápas, který byl jejich debutem na podobném turnaji.

Obecně je aktuální 22. mistrovství světa ve fotbale unikátní v několika ohledech.

Poprvé se mistrovství světa koná v regionu Blízkého východu, k čemuž přispěla další novinka – turnaj se koná na podzim a v zimě, protože teplota v létě v těchto zeměpisných šířkách dosahuje téměř 50 °C.

  Hokejový velikán Plekanec ukončil kvůli zdravotním problémům kariéru

Katar se také stal nejmenším státem, který kdy hostil mistrovství světa, a prvním v historii hostitelské země mistrovství světa, jejíž tým se předtím nezúčastnil závěrečné fáze turnaje.

Další novinka – v týmu rozhodčích sloužících zápasům mistrovství světa jsou poprvé zástupci krásné poloviny lidstva, kteří budou zápasy rozhodovat jako hlavní rozhodčí.

Rozpočet mistrovství světa v roce 2022 činil rekordních 208 miliard eur, což je 17násobek fondu posledního světového fotbalového fóra pořádaného v roce 2018.

Cenový fond mistrovství světa v Kataru bude činit 440 milionů dolarů. Každý účastník skupinové fáze si vydělá 9 milionů dolarů, zatímco šampion dostane od FIFA 42 milionů dolarů.

Celkově bude podle Totalsportal celková částka plateb za mistrovství světa v roce 2022 v Kataru asi 1 miliarda dolarů, což také převyšuje platby posledního mistrovství světa.

Jestliže tehdy mistrovské zápasy hostilo 12 stadionů ve 12 městech, tak v Kataru jde pouze o pět měst a všechny stadiony jsou umístěny vedle sebe.

A to má výhodu – národní týmy i hosté turnaje nemusí podnikat hodinové lety z města do města, vše je kompaktní a poblíž.

Má to ale pár nevýhod – fotbaloví fanoušci, kteří přiletěli do Kataru, byli trochu naštvaní tím, že na stadionech nemůžete pít pivo, ale postupně si na to zvyknou.

Pravda, vzhledem k tomu, že jedním ze sponzorů FIFA, pod jejímž záštitou se mistrovství světa koná, je právě výrobce alkoholických nápojů, začíná být zajímavé, jak se pořadatelé ze situace dostanou.

I když funkcionářům FIFA nejsou skandální situace cizí. Ostatně příběh výběru pořadatele aktuálního mistrovství světa je dost nejednoznačný.

Není náhodou, že těsně před začátkem mistrovství světa Joseph Blatter, bývalý prezident FIFA v době výběru Kataru jako pořadatele aktuálního mistrovství světa, řekl, že takové rozhodnutí bylo chybou.

Fotbalový svátek však pokračuje a diváci si mohou užít oblíbenou hru milionů. Podívej, něco na to je. Někdo se o sobě snaží dát vědět poprvé, pro jiného je to šance zabouchnout dveře.

  Ve věku 92 let zemřela brazilská fotbalová legenda Mário Zagallo

V tomto smyslu se určitě budou snažit naplno ukázat svůj potenciál Argentinec Leo Messi a Portugalec Cristiano Ronaldo, kterým je 35, respektive 37 let. A to je další argument ve prospěch zajímavosti turnaje.

Mezitím efektivita šampionátu potěší a diváci si tu podívanou užívají – boj, emoce. Zklamání jedněch střídá radost druhých.

Kanadský celek, který do Kataru cestoval se značnými ambicemi, tak ve dvou kolech nezískal ani bod a nemá šanci na postup do play off.

Ale jejich zeměpisní sousedé – tým USA, který uhrál remízu s Brity a Velšany, prokázal své právo hrát v osmifinále v zápase s Íránem.

Atmosféra hry byla napjatá už před zápasem – problém samozřejmě není jen ve fotbale.

Před zápasem 3. kola zveřejnila tisková služba národního týmu USA vlajku Íránu bez znaku islámské republiky s odkazem na „podporu žen v Íránu bojujících za základní lidská práva“.

Pravda, hlavní trenér amerického týmu se ještě před soubojem za incident omluvil.

„Hráči a zaměstnanci neměli ponětí, co naše tisková kancelář zveřejňuje na sociálních sítích. Někdy jsou tyto věci mimo vaši kontrolu. Můžeme se omluvit pouze jménem hráčů a zaměstnanců. Naše myšlenky jsou s íránským lidem, ale musíme se plně soustředit na zápas,“ řekl Gregg Berhalter.

Obecně platí, že bez ohledu na to, jak se FIFA snaží distancovat od událostí ve světě, monotónně prohlašuje, že „sport je mimo politiku“ – politika dohání fotbal.

Mundial už zažil řadu politicky motivovaných skandálů. Je to jen začátek.

Po výsledcích prvního dne závěrečného kola skupinové fáze vešly ve známost další čtyři týmy, které budou pokračovat v cestě na mistrovství světa.

V tomto kole nebyly žádné senzace. Nizozemsko předvídatelně přehrálo hostitele katarského turnaje se skóre 2:0 a obsadilo první místo ve skupině.

  V nominaci na fotbalistu roku jsou Messi, Ronaldo i Lewandowski

Ve druhém zápase senegalská reprezentace v poměrně těžkém zápase porazila Ekvádor (2:1) a dostala se také do 1/8finále.

Očekávalo se, že kvartet B bude zajímavý. Zápas mezi Američany a íránskou reprezentací měl, jak již bylo zmíněno výše, politický podtext.

Zajímavé to však bylo i v tom smyslu, že poslední setkání těchto týmů na mistrovství světa se datuje do roku 1998 a tehdy zvítězili íránští fotbalisté.

Tým Spojených států se samozřejmě chtěl pomstít. A on, i když ne příliš jasný, ale odehrál se – 1:0 ve prospěch fotbalistů USA.

I druhý zápas kvarteta B byl očekáván s velkým zájmem. Týmy se přiblížily ke druhé etapě na opačných pólech pořadí – Britové byli na prvním místě a Velšané byli v závěsu.

Ale i s jedním bodem v aktivu mohl tým Walesu počítat s tiketem na 1/8. K tomu musel tým Roba Pagea splnit malý výkon – porazit Angličany. Navíc vzhledem k skórujícím handám před osobním setkáním musel Wales vyhrát neslušným skóre.

Skóre v tomto utkání nakonec potěšilo oči i srdce fotbalových fanoušků – 3:0. Pravda, Britové se radovali. Waleský tým neslavně opouští mistrovství světa.

Velšští fanoušci samozřejmě očekávali od svého týmu něco podstatnějšího, než je konečné umístění a ujetá hra, včetně kapitána Garretta Balea. Zvláště ve hře s Brity.

O intenzitě před tímto soubojem svědčí i to, že tři dny před osobním setkáním na fotbalovém hřišti se Anglie a Wales střetly v pěstním souboji – fanoušci obou týmů svedli masivní rvačku.

Zajímavostí je, že se tak nestalo v Kataru, ale ve španělském Tererife. Fotbal nezná hranic, a abyste uhájili čest svého týmu, nemusíte cestovat daleko.

Jak je vidět, mistrovství světa hraje barvami. A již dnes všechny čekají zápasy třetího kola, v kvartetech C a D.

Krásný fotbal, pánové Evropané. A klidné nebe nad hlavou.

Autor: F. H.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com