Evropské turné 3. samostatné útočné brigády: jak ruská propaganda explodovala s „informační konzervou“

V Evropě začalo turné 3. samostatné útočné brigády (OšBr), jehož cílem je popularizace dobrovolnického hnutí a dobrovolníků. Vystoupení ukrajinských bojovníků v evropských zemích však vyvolalo silnou reakci ruských propagandistů. Oleksandr Kovalenko, vojenský a politický pozorovatel skupiny Informační odpor, na svém Twitteru uvedl, že ruská média začala okamžitě šířit staré narativy o ukrajinských „neonacistech“ ve snaze akci zdiskreditovat.

„Jakmile 3. OšBr oznámil své turné po zemích EU, média se okamžitě zaktivizovala a začala vysílat ruský narativ o ukrajinských ‚neonacistech‘,“ píše Kovalenko.

Podotýká, že nizozemské noviny Algemeen Dagblad zveřejnily článek s titulkem: „Ukrajinský prapor vytvořený neonacisty přijíždí do Rotterdamu. Strana Denk si klade otázky: „Co je to za signál?„.“. Článek kritizoval myšlenku příjezdu 3. OSHBr do Rotterdamu a negativně se vyjadřoval jak o samotné brigádě, tak o praporu Azov, přičemž často používal termín „neonacisté“.

Podle něj je autorem článku Iffet Subashi, který dříve na téma ukrajiny nepsal. Ve svém životopise uvádí, že v letech 2013-2014 pracovala jako kameramanka turecké televizní a rozhlasové korporace TRT a v roce 2018 jako redaktorka ruské pobočky Sputnik Media v Amsterdamu.

„Proč mě nepřekvapuje, že v nizozemských novinách, které často publikují manipulativní články o Ukrajině, se bývalý zaměstnanec ruských médií po dlouhém mlčení na toto téma rozhodl napsat článek ve stylu ruské propagandy? Otázka je řečnická,“ řekl Kovalenko.

Stojí za zmínku, že pokusy ruské propagandy zdiskreditovat prapor Azov nebyly úspěšné. V červnu administrativa amerického prezidenta Joea Bidena povolila Azovu používat americké zbraně, čímž zrušila několikaletý zákaz. Nyní 3. ošBr provádí turné po Evropě.

„Ruské vedení je z takových zpráv zjevně nešťastné. Veškeré jejich úsilí přišlo vniveč, a tak pokračují ve strašení Evropy ukrajinskými „neonacisty“ osvědčenými metodami – neobjektivními médii a novináři. Nuda, děvčata, nuda!“ – uzavírá autor.

  Proč nemá smysl usmiřovat Rusko?

1 Comment

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com